A Parlamentből jelentjük - Gyurcsány és a csodaló

Megint ülésezik a Tisztelt Ház, egyelőre a múlt heti gazdasági csúcs szellemében. Varga Mihály szerint Gyurcsány annyit hazudik, hogy hozzá képest a sánta kutya egy versenyló. Színvonalasnak ígérkezik a nap, mint egy óvodás homokozó.

17:35

Jelentjük, a plafontörvény egész pofás támogatottsággal átment. Csont és vita nélkül.

17:03


Bocsánat, magukra hagytuk a kevés izgalommal működő képviselőket. Volt most is egy ötpárti egyeztetés Szlovákia ügyében, de ezt majd külön részleteznénk. Ha történik valami érdemleges, szólunk. Spoiler: valószínűleg ma szavazzák meg a plafontörvényt.

15:46

Az egészségügyi helyzetről interpellálnak: az ellenzék szerint rossz a helyzet, a kormány szerint jó: nagyon elégedettek vagyunk a helyzettel – legalábbis egy felmérés szerint. Jön a példa: egy térdprotézisre jövő januárig kell valakinek várnia. Nem derül, ki mikortól – a negyed-fél éves csúszások protézisműfajban alapértelmezettek, hogy finoman fogalmazzunk.

Pettkó András a kamatadót és az árfolyamnyereség-adót kifogásolja. Kicsit hadarva olvassa fel gondolatait, nyilván szorítja a neki engdett idő. Akarják-e minimum mérsékelni az adóterheket – kérdi, tekintettel az alacsony megtakarítási kedvre.

Keller László válasza alapján a válasz nem: a megtakarítások növelésében egyetértenek, de szerinte minden bevételnek adókötelesnek kell lennie. Ezen alapelvek mentén nem tekinthetünk el az adóktól. Ráadásul az árfolyamnyereség-adó egyidős az SZJA-val.

Kiürült a Ház, nagyon kevesen figyelnek.

Pettkó az anyósával példálózik, akinek félmillió forintja van a takrékban – ennek kamataiból nyaral. A képviselő szerint nem igazságos, hogy őt is olyan terhek sújtják, mint a tőzsdézőket.

Kellernek nem tetszik a példa, de érdeklődik, a költségvetésből így kieső százmilliárddal mit kezdjenek: maradnak a jelenlegi rendszernél.

15:20

Leszavazták vidékfejlesztési kérdésben az FVM államtitkárát: erről a témáról is hallunk még.

Katona Kálmán kétmillió egység széndioxid-kvótát keres: ez Belgiumnak adódott el, rejtélyes körülmények között. Az adatok érdekelnék az MDF képviselőjét.

A minisztertől érkezik is válasz: mint kiderül, ő is kíváncsi volt a részletekre, mert a tranzakció még Fodor Gábor idején történt.

Gusztos Péter a sajtósok védelmében interpellálja a legfőbb ügyészt: ő figyelmeztet arra, hogy a cél még esetünkben sem szentesíti az eszközt. Az eljárás egyébiránt formai volt – csak a büntetőeljárás végén lehetett eldönteni, a parkolókártyás kolléga mennyire volt veszélyes a társadalomra.

A válasz nem nyeri el a többség tetszését.

14:32

Front lehet, vagy mi:a folyosókon a szokásosnál csendesebbek a képviselők, Kövér László szeme alig szúr, Áder János pedig rohantában „bocsi”-val búcsúzik egy ismerőstől. Odabent megint Szűcs Erikát vegzálják, a korábban nem elfogadott válasz nyomán.



14:05


Megszűnt a Tisztelet: az MDF frakcióját kis híján megszüntető Vas János javaslatát nem tárgyalja a parlament, az illetékes bizottság nem támogatta.

13:54

Turi-Kovács Béla szeretne személyes érintettség okán szólni: Eörsi Mátyás említette a nevét, de nem több. Szili Katalin emiatt nem érzi a személyes érintettséget, nem is ad a Torgyán jobbkezéből turulvédővé lett képviselőnek szót.

13:52

Veres János reagál, ő is hasonlattal: ha van sapka, ha nincs sapka... Mert Varga erre-arra rosszul emlékszik: azt például tudhatta Varga, hogy a bizonyos összeg érkezik a Nemzeti Bankhoz – technikailag nem lehívásról van szó, ha jól követjük a gondolatmenetet. A Fidesz kifogásait inkább formainak, mint tartalminak tartja. És kiemeli azt is: kötelem nem csak egy formálisan aláírt szerződésből keletkezhet (a megállapodásról pedig beszámol honlapján az IMF is).

Kezd hiányozni a Hospinvest-vita.

13:48

Herényi Károly szólal fel: kissé rekedt, fáradtnak tűnik. Ő is gazdasági témát feszeget, a csúcs apropóján. Ötpárti egyeztetést sürgetne az ERM 2-ről, ha jól értjük.

Varga Mihály szerint elegáns lett volna, ha Gyurcsány bocsánatot kér, és bejelenti: nem lesz IMF-szerződés. Mert mint most kiderült, nem lesz a beígért szerződésből. Már megint egy hazugság – véli a fideszes alelnök. Elsőre arról volt szó, hogy nem ér el minket a válság. A második az volt, hogy nem költünk a hitelből – mert 4,9 milliárd eurót már lehívtunk. Most meg nincs szerződés – és rögtön azt javasolja, hogy az egészet Gyurcsánynak az apparátusra kellene kennie. Egyébként a miniszterelnök annyit hazudik, hogy hozzá képest a sánta kutya Overdose, a magyar csodaló.

13:36

Nagy Andor KDNP-képviselő szólal fel. Hamar váltunk témát, ő a Hospinvest-ügyet szapulja, a Gonosz oldalán szerepel Gyurcsány, angol bankok és a kétséges legitimitású Heves megyei önkormányzat. Orvosként rohan ki, az időközben befutott fideszesek és kereszténydemokraták tapsolnak.

A miniszter válaszol: szerinte a demokrácia többek közt a többségi véleményekről szól – ha Hevesben egy renegát a többség, akkor annyi. Hivatkozik az önkormányzati törvényre is: a megye köteles egészségügyi ellátást biztosítani.

Csitulhat a válság, ha ilyen ügyek újracincálására ennyi idő jut.

13:26

Gyurcsány Ferenc szólal fel – már értjük az ürességet. A tőle megszokott elánt most nélkülözi, meglepően halkan és higgadtan beszél. A történtek miatt sérült Magyarország és Szlovákia is – és ez nem jó. A nemzeti öntudattal kapcsolatos példákat hoz: Katalóniából például a nyelvhasznáklatot – de fasiszta/fasisztoid jelképekkel nem illik kampányolni. Hírében az ilyesmi ugyanis messzire jut. És sajnos valamennyi tennivalónk nekünk is van a témában – teszi hozzá. Jó esetben mindannyian nyertesei lehetünk a folyamatoknak.



13:20

Eörsi Mátyás a magyar-szlovák kapcsolatokat elemzi: szerencsés, hogy Gyurcsány nem győzni ment, mert a győztes vesztest is feltételez – ilyesmire pedig nincs szükség. Ő is kitér a magyar-szlovák szélsőségek helyzetére, és felhívja a figyelmet arra: rettenetes volt látni a világháborús egyenruhában a szlovák nép ellen uszítgató magyarokat. Örvendetesnek tartja többek között pártelnöke és a szlovák ellenzék vezetőjének találkozását: ne csak a határon túli magyarokkal, de a határon tűli szlovákokkal is kéretik a kapcsolatot keresni. Mert így a szlovák és magyar szélsőségesek jelenleg egymással összefogva írják a híreket – erre nincs szükség. Diszkrét taps.

13:13

Podolák György dörgedelmes kirohanással kezd, elemezve a gazdasági csúcsot – fontos volt, és magára vessen, aki nem volt ott.

Bajnai Gordon (ki gondolná) egyetért.

A Fidesz-KDNP tandemből szinte senki sincs az ülésteremben, noha Gyurcsány eddig nem beszélt. Ejnye. Csak Semjén Zsolt pusmog egy társával Bajnai háta mögött.