Gyógyszerlobbi vagy valóság?

Koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok szívbarát hatása a magas koleszterintől szenvedőknél már régen bizonyított tény. Egy új tanulmány azonban rámutat, hogy egészséges embereknél szintén fontos szerepet játszhatnak a sztaninok a különböző szívbet

A tanulmány, melyet a New England Journal of Medicine közölt egyértelműen kimutatta, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszernek szívbetegségeket csökkentő hatása van. A huszonhat országot érintő kísérlet folyamán egy rosuvastanin nevezetű szert adtak mindegy tizennyolcezer egészséges embernek, akiknél kimutatták a szívproblémák esélyének kétségtelen redukálódását. A tanulmány eredménye és az a tény, hogy a kutatási munkálatokat az a cég (AstraZeneca) támogatta, amely az érintett gyógyszert is gyártja, számos kérdést vetett fel a szívrohamok megelőzésével kapcsolatban. Akkor hogy is van ez?

A koleszterincsökkentő gyógyszerek segítenek megelőzni az infarktust egészséges embereknél is?

A sztatinok csökkenthetik a szellemi leépülést?
A vér koleszterinszintjének csökkentésére szolgáló sztatinok védhetnek a szellemi leépülés és a memóriaromlás ellen. Ezt írják amerikai kutatók a Neurology című szaklapban. Az ötéves programban 1674, hatvan év fölötti mexikói amerikait vizsgáltak az Alzheimer Kutatási Alapítvány munkatársai. A páciensek negyede szedett sztatint, és összesen 130-nál kezdődött szellemi leépülés a tanulmány időtartama alatt. Minden más kockázati tényezőt is figyelembe véve - mint a képzettség, dohányzás, diabétesz - a szakemberek szerint a sztatint szedők kockázata a demenciára mintegy ötven százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem szedték a szert. Az agy rossz vérellátása hozzájárulhat a leépüléshez, az érfalak lerakódását csökkentő sztatinok ezáltal segíthetik a szellemi frissesség megőrzését - vélik a Michigani Egyetem kutatói. Más, biokémiai okok is elképzelhetőek az eredmény hátterében, például az, hogy a sztatinok hatására csökken az inzulin termelődése is. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy korai lenne a demencia megelőzése érdekében sztatinokat szedni, további kutatásokra van szükség.
Úgy tűnik, hogy igen. A tanulmány eredményei magukért beszélnek: egy nagy rakás egészséges ember, aki rosuvastanint szedett inkább és nem placebo gyógyszereket, 44 százalékkal kisebb eséllyel kaphat szívrohamot, és 21 százalékkal alacsonyabb lehet szívbetegség miatt bekövetkezett halálozási aránya.

A nemzetközi projektben olyan emberek vettek részt, akik abban a korban vagy a közelében vannak, amelyben a szívproblémák a legelterjedtebbek – 50 éves kor férfiaknál és 60 a nőknél. Ennek ellenére mindegyikük egészségesnek volt titulálva, legalább is, ami az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjüket illeti. Az összes kísérleti alanynak jóval a egészségügyi határérték szerinti 8 mmol/liter alatt volt a koleszterin szintje. Ez pont az a szint, amely felett az orvosok szttin szedését szokták javasolni.

Az összes szatint szedő kísérleti alany LDL szintje viszont 3.4 mmol/liter alá esett vissza, ráadásul mindegyik résztvevőnél emelkedést mutattak ki a magas érzékenységű C-reaktív protein (CRP) szintjében. A CRP-t gyulladásjelzőként szokták használni, mindemellett a szintjével előre megjósolhatók az esetleges jövőbeni szívproblémák lehetőségei. Ami még közös volt az összes kísérleti alanynál, az a tény, hogy egyikük sem ment orvoshoz szívelégtelenségre utaló panaszok miatt.

Érdemes akkor mindenkinek sztatint szedni?

A tanulmány eredményeiből az következik, hogy még az egészséges embereknél is megelőzhető a szívroham, ha sztatint adnak nekik. De még mielőtt mindenki a körzeti orvosához rohanna, hogy felírassa a gyógyszert, volna azért egy-két figyelmeztető szó, pl. Mike Knapton részéről, aki a Brit Szívalapítvány orvosi igazgatója. Knapton szerint, még ha a tanulmány eredményei teljesen valósnak is bizonyulnak, akkor sem lehet az egész lakosságot begyógyszerezni. „Már bizonyságot nyert a korábbiakban, hogy nagyszámú embertömeg gyógyszeres kezelése negatív hatásokkal jár” – mondja Knapton. „Még vannak kérdések, amelyek válaszra várnak mielőtt az egészséges embereknek sztatin osztogatnánk.”

Az egyik nagy kérdés: mi is lehet az oka a tanulmány feltűnő eredményeinek? Timothy Gardner, az Amerikai Szív Társaság elnöke szerint a kutatás nem volt arra tervezve, hogy megválaszolja, milyen egészségügyi előnyök származnak a kevesebb artériás gyulladásokból, amit a magas érzékenységű CRP vagy az alacsony LDL szintek idéznek elő. „A sztatinok csökkentik mind az LDL-koleszterin szintjét, mind pedig a CRP-szintet. De az egyáltalán nem világos, hogy valami köze is lenne a koleszterin szintjének és gyulladások csökkenésének a tanulmányból kiderültekhez” – mondja Gardner.

Knapton szerint, hogy választ kapjunk erre a kérdésre, meg kéne vizsgálni szélesebb körben is a népességet, azokat is, akik kimaradtak a tanulmányból: az ötven év alattiakat és azokat, akik normális CRP szinttel rendelkeznek.

A sztatin lehetséges veszélyei

Sztatinok és a rák
A sztatinok a koleszterol szint csökkentésére alkalmazott készítmények. A legújabb kutatások szerint, ezek az aszpirinhez hasonló csoda(gyógy)szerek, lévén felére csökkentik bizonyos daganatos betegségek (mell, prosztata, vastagbél, tüdő, hasnyálmirigy illetve májrák) kialakulásának valószínűségét - írja a NewScientist. Hatásuk abban rejlik, hogy megakadályozzák az onkogén (rákkeltő) fehérjék kötődését a sejtek felszínéhez, ezáltal azok nem alakulnak át rákos sejtekké, hanem elpusztulnak. A tanulmány retrospektív jellegű, így az ok-okozati viszonyok felderítésére most kezdtek kutatásokba.
A sztatinoknak bizony igencsak rossz hírét keltették mostanság, pl. kimutatták, hogy ez a fajta gyógyszer akár izomproblémákat is okozhat. Ráadásul az egyik szatin felhasználásával készült terméknek olyan híre kelt, hogy megnöveli a rákosodás kockázatát azoknál, akik huzamosabb ideig szedték a gyógyszert. Igaz, hogy egy alaposabb kutatás bebizonyította, hogy a félelem teljesen alaptalan volt.

Az igaz, hogy a két nagy veszély, a miopátia (izomsorvadás) és a rák nincsen megemlítve a tanulmányban, viszont több cukorbetegségről is érkeztek belgyógyászati beszámolók a rosuvastatinnal kapcsolatosan. „Ez ugyan aggodalomra adhat okot, de nem elég ahhoz, hogy a továbbiakban beszüntessék a gyógyszer felírását” – mondja Knapton. A tanulmány készítői is hasonlóképpen vélekednek, szerintük ugyanis megfelelő tanulmány nélkül nem lehet kijelenteni, hogy a gyógyszer a cukorbetegség kockázatával járna.

Persze továbbra is ajánlott a rossz koleszterin alacsony szinten tartása, de erre a sztatinon kívül más eszközök is vannak, pl. a mozgás, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása vagy a dohányzás mellőzése.
Forrás: Nature