Cukros zene - videóval

1991. óta november 14-én tartják a Cukorbetegek világnapját. Azért választották Frederick Banting Nobel-díjas kutató születésnapjának dátumát, mivel (mások mellett) neki köszönhetjük az inzulin felfedezését, ami óriási segítséget jelent a diabétesszel küz

Mindenféle komolyabb biológia magyarázat nélkül, csak a tisztánlátás kedvéért: az inzulin az a hormon, amely a glükóz (szőlőcukor) vérből való felszedésért felelős a szervezetünkben. Tehát ha nincs elég inzulin a testünkben, vagy nem működik elég hatékonyan, akkor baj van. Hiszen a vérünkben marad a cukor, és a máj is nekiáll újra glükózt képezni, mindettől megnő a vércukorszint.

Természetesen a folyamat és a betegség ennél lényegesen bonyolultabb, azonban ebbe hely- és egzakt orvosi ismeretek hiányában most nem mennénk bele. Mindenesetre tisztünknek éreztük, hogy a sok kevésbé komoly (például a „Beszélj úgy, mint egy kalóz!) világnap mellett beszámoljunk egy társadalmilag és a közegészség szempontjából fontos dátumról is. Magyarországon a témakörben talán az egyik legismertebb nonprofit alapítvány az „Egy csepp figyelem”, ami a megelőzéssel és a betegség felismerésével kapcsolatos információkat próbálja minél szélesebb körbe eljuttatni.

A komoly téma ellenére igyekeztünk a borongós időt ellensúlyozó, (kaliforniai) napfényes dalocskával zárni a munkahetet. Egy olyan cukrot választottunk, ami nem okoz senkinek sem problémát, ugyanis az amerikai Sugar Ray (Cukorsugár) egy dalát választottuk. Ráadásul a csapat komoly magyartudásról tett tanúbizonyságot névválasztáskor: nevükben nemcsak a magyar „sugár” szót használják ékezet nélkül, hanem a második tag ennek angol változata (ray).

Halljuk tehát reggelindító kis himnuszukat, a David Hasselhoff imitátor főszereplésével fűszerezett klippel kísérve!