Bizalom a filmszemlén

Pénteken veszi kezdetét az idén első alkalommal fotópályázattal is kiegészült Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle; a mozgó- és állóképek ezúttal a "bizalom" témáját járják körül. A seregszemle zsűrijének elnöke Pupi Avati olasz rendező lesz, akinek alkotá

"16 országból összesen 127 pályamunka érkezett az idei seregszemlére, ami azt mutatja, hogy a Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle a közép-európai emberek számára fontossá vált" - hangsúlyozta a rendezvényeket beharangozó csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón Lázár Kovács Ákos esztéta, a szervező Faludi Ferenc Akadémia igazgatóhelyettese, a zsűri egyik tagja.

Mint azt Bakos Edit, a filmszemlének, a fotópályázat anyagából összeállított tárlatnak és a Pupi Avati-filmhétnek is helyet adó Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója elárulta: az Urániában tartott számos filmes esemény közül a legkedvesebb számára az immár 13. alkalommal megrendezett amatőrfilm-szemle, amelynek különlegességét az adja, hogy a zsűri tagjai a vetítéseket követően megosztják gondolataikat az ifjú alkotókkal, átadják nekik tapasztalataikat.

Pupi Avati, aki volt már a Velencei és a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének is tagja, úgy vélekedett, hogy a legizgalmasabb, ugyanakkor a legnagyobb felelősséggel is járó zsűrizés éppen a fiatal filmesek munkáit felvonultató fesztiválokhoz kötődik. "A tudás átadása rendkívül fontos ebben a szakmában, remélem, hogy a zsűri elnökeként valódi hozzájárulást tudok adni ehhez a szemléhez" - tette hozzá a rendező.

"Nagyszerű, hogy egy filmes pályázathoz fotós is kapcsolódik, ugyanakkor nem könnyű feladat megtalálni a két, formanyelvében oly különböző művészeti ág közti kapcsot" - vélekedett Drégely Imre fotóművész, a fotópályázat zsűrijének tagja a sajtótájékoztatót követő kiállításmegnyitón. A két pályázat témája közös volt, így azok a pályamunkák kerültek be a kiállítás anyagába, amelyek a "bizalom" fogalmát képesek voltak árnyalt módon, képben megjeleníteni - tette hozzá.

"Pupi Avati filmjeiben gyönyörűen mesél olyan dolgokról, mint a varázslat, a bizalom, az élet, a halál, a barátság, a szerelem, és a csalódás" - vélekedett Pintér Judit filmkritikus, a zsűri tagja. Az olasz rendező 70. születésnapja alkalmából, a fesztiválhoz kapcsolódva a Faludi Ferenc Akadémia az Olasz Kultúrintézet közreműködésével retrospektív filmhéten mutatja be november 17. és 25. között Pupi Avati 10 alkotását, a vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont.

Pupi Avati legfrissebb alkotását, A rejtekhely című filmet csütörtök este, premier előtt vetítik a Puskin moziban. A rendező a vetítés előtt és után is válaszol a közönség kérdéseire.

A pénteken kezdődő, kétnapos Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle díjkiosztó ünnepségét szombaton este tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díjak közé tartozik többek között egy olaszországi filmes ösztöndíj, valamint egy hét a varsói TOR filmstúdióban.

A seregszemléhez kapcsolódó fotókiállítás november 30-ig tekinthető meg az Uránia Nemzeti Filmszínház emeletén.
Forrás: MTI