A reneszánsz díszítőművészet gyöngyszemei

A reneszánsz korának díszítőművészetét idézi fel a Néprajzi Múzeum péntektől látható kiállítása, amelyen eddig be nem mutatott tárgyak is szerepelnek.

Egyebek mellett félelmetes sárkányok, varázslatos egyszarvúak, ugró szarvasok, színpompás virágmintákkal díszített régi textilek, hímzések, kályhacsempék, ónedények és rajzok is megtekinthetők a Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című kiállításon.
A motívumok világában történő kalandozáshoz festett bútorok, mennyezetkazetták, mázas kerámiák, szőttesek és hímzések adnak útmutatót, s olyan tárgyakat láthatnak most az érdeklődők, amelyek eddig a raktárban porosodtak - közölte Koltay Erika, az intézmény munkatársa az MTI-vel.

A 2009. szeptember 27-ig látogatható tárlat a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményeiből válogat, elsősorban a reneszánsz eredetű mintakincs megismertetésére vállalkozik, a magyar anyag mellé tudatosan felsorakoztatva nemzetiségi tárgyakat, valamint a kutatásból eddig kimaradt köznépi recehímzéseket, ónedényeket, iratokat. A köznépi tárgyakon az is nyomon követhető, hogy a reneszánsznak tekinthető minták hogyan éltek tovább a 17-19. században. A tárlat a Reneszánsz 2008 programsorozat keretében valósul meg.

A kiállításhoz kapcsolódóan szombaton egész napos családi és gyermekprogramokkal várja a múzeum az érdeklődőket, Csodatár - Reneszánsz játszónap címmel. Az interaktív mesejátszóház, bábjáték és élő reneszánsz muzsika mellett zenés-mesés tárlatvezetés, kézműves foglalkozások és Lovász Irén premier előtti lemezbemutató koncertje várja az érdeklődőket.
Forrás: MTI