25 millió olajfát ültetnek az albánok

Sali Berisha kormányfő szerdai bejelentése szerint ötmillióról 25 millióra növelnék az "albán föld aranykészletét", vagyis az olajfaállományt. "Ez az egyik legértékesebb örökség, amit ránk hagytak őseink" - mondta Berisha.

Albánia csatlakozni készül az olajbogyó-termesztést és olívaolaj-termelést szabályozó nemzetközi szerződéshez. A tervek a csatlakozási folyamat részeként formálódnak. A részletekről, az ültetés ütemezésről vagy a fejlesztésre szánt összeg nagyságáról Berisha nem nyilatkozott.

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "országunk területén 50 millió vagy akár 100 millió olajfa is elférne, de húszmillió csemetével kell kezdenünk, és szorosan együtt kell működnünk az ágazatban vezető szerepet játszó szomszédainkkal, Görögországgal és Olaszországgal."

Jelenleg csupán egyetlen albán olívaolaj-fajtát exportálnak, a Tirana környékén termő fehér olívabogyóból készült olajat - Svájcba, ahol az megfelelt az organikus termékekkel szemben támasztott szigorú minőségi követelményeknek.
Forrás: MTI