Azonnal be kell vezetni az eurót

A Magyar Demokrata Fórum ötpárti megegyezést, valamint az uniós tárgyalások azonnali elindítását kezdeményezi az euró mielőbbi bevezetése érdekében. Erről Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MDF a csütörtöki gazdasági csúcson azt fogja képviselni, hogy minél előbb induljon meg egy olyan ötpárti egyeztetés, ami az euró lehetőleg azonnali bevezetésének a feltételeit teremti meg - fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette: pártja felkéri a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az Európai Unióval, valamint az EU-országok államfőivel Magyarországnak az eurózónához való csatlakozása ügyében.

A frakcióvezető kiemelte, hogy a pénzügyi válságban az elsődleges feladat a pénzpiacok bizalmának visszaszerzése. Megfogalmazása szerint az IMF-hitel felvételével a közvetlen államcsődöt ugyan sikerült elkerülni, de ez messze nem jelenti, hogy a pénzügyi csődhelyzet kezelése véglegesen megoldott.

Herényi Károly közölte: nemcsak Magyarország számára, a magyar pénzrendszer biztonsága szempontjából lenne elődlegesen fontos az euró azonnali bevezetése, hanem ez a megoldás az EU-nak is lényegesen kevesebbe kerülne, mint egy elhúzódó pénzügyi válság finanszírozása. Hangsúlyozta azt is, hogy a gazdasági csúcs résztvevőitől kérni fogják, támogassák az MDF azon kezdeményezését, amely az adórendszeren belüli átalakítást szorgalmazza.

Az MDF javaslata azt tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó 18 százalékos határának jelenlegi egymillió hétszázezer forintos szintjét 2,2 millió forintra emeljék. Ez azt jelenti, hogy a magyar átlagjövedelmek nem a legmagasabb adókulccsal, hanem 18 százalékos adókulccsal adóznának. A javaslat kedden megkapta a költségvetési bizottság többségi támogatását - emelte ki Herényi Károly.

Az ellenzéki frakcióvezető arról is beszélt, hogy az így kieső adóbevételeket az általános forgalmi adó két százalékos, azaz 20-ról 22 százalékra emelésével kompenzálnák. Az MDF javaslata az is, hogy személyenként 20 millió forintos értékhatárig töröljék el az örökösödési illetéket.
Herényi Károly a sajtótájékoztatón bemutatta Dézsi Mihályt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt szóvivőjét, aki az MDF színeiben indul a IX. kerületi időközi választáson. Dézsi Mihály, aki az MDF rendészeti kabinetjének vezetője, 2007 decemberében lépett be a demokrata fórumba.

Dézsi Mihály azt mondta, múltjából adódóan a rendészeti kérdések kerülnek majd előtérbe esetleges megválasztását követően. Hozzátette: saját és pártja céljai között szerepel egy önálló Rendészeti Minisztérium felállítása, illetve az országos rendőrfőkapitány parlament általi megválasztása, ezzel is segítve a rendőrség politikamentességét.

A jelölt kiemelte, hogy a IX. kerületben folytatni kívánja azt a munkát, amit a parlamenti mandátumáról lemondott, és az SZDSZ-ből is kilépett Gegesy Ferenc képviselt.
Forrás: MTI