A töltészet napja: hurkafesztivál, és verseny

Minden eddigieknél népesebb versenyző gárda jelezte részvételi szándékát a november 15-i, tápiószentmártoni nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválra: eddig 50 csapat nevezett be itthonról és a határon túlról - közölte a Pest megyei település polgármestere az MTI

Tóth János elmondta, hogy a hurkakészítés több ezer éves hagyományra tekint vissza, és Mongóliából származik. Nálunk a disznóvágás idején érkezik el a szezonja, s a vágás után megmaradt, másra nem használható, értéktelen tüdő-, fejnyesedék szolgál ma is alapul a töltelékhez. Ezt a finomságot a szegények eledeleként tartották számon, mára azonban felértékelődött, és mint a fesztivál iránti érdeklődés is jelzi, sokak kedvenc étke.

A fesztiválon három kategóriában, fehér, véres és egyéb töltelék "szekcióban" mérik majd össze tudásukat a háromfős csapatok. A falu tornacsarnokába állítják be az asztalokat, ahol a sok finomság készül, köztük például a vegetáriánusoknak kínált hús nélküli hurka. Tápiószentmárton környékén egyébként rizs helyett zsemlét használnak alapanyagul a falusi portákon, és sok családnak féltve őrzött titka a hurka receptje.

Az egész napos rendezvényen a gasztronómiai élvezeteken kívül vidám műsorok is lesznek, így például a nyugdíjasok diszkó paródiáján szórakozhat majd a közönség, és egy vajdasági zenekar húzza a talp alá valót - hívta fel a figyelmet Tóth János.
Forrás: MTI