Tetőn termesztett zöldségek

Zöldségtermesztésbe fogott a tokiói háztetőkön a Macuja szupermarketlánc. Az áruházlánc a központi Ginza városnegyed egyik "tetőparcelláján" termeszt paradicsomot, padlizsánt, uborkát és citromot.

A japán főváros vezetői arra ösztönzik a vállalatokat, hogy ahol csak lehet, erre a célra használják fel az épületeket és ezzel is járuljanak hozzá az éghajlat felmelegedésével különösen drámaivá váló belvárosi hőszigetek kialakulása elleni küzdelemhez.

A belvárosi hőhatást az általános felmelegedésen túl a hatalmas aszfalt- és betonfelület mellett a gépkocsik, a fűtés, a légkondicionálók és a modern épületek üvegablakai által visszavert fény is növeli.

Az NTT távközlési cég épületeinek tetején édesburgonyát termesztenek. Az eredmény látványos: a tető fedetlen betonrészein a hőmérséklet 27 fokkal magasabb, mint azokon, amelyeken az édesburgonya növényének nagy levelei zöldellnek.

A termést magában Tokióban értékesítik, ez megnyugtató a fogyasztók számára egy olyan országban, amely az élelmiszerek 60 százalékát külföldről hozza be. Az utóbbi időben több - például Kínából - importált élelmiszerről derült ki, hogy veszélyezteti az egészséget.

A tetőkertészetek további előnye, hogy váratlan munkaalkalmakat teremtenek a városiaknak.A városi mezőgazdaság azonban nemcsak a tetőkön terjed: az épületek belsejében, az alagsorokban is mind több kertészet létesül Tokióban.
Forrás: MTI