Még öt dopping várható Pekingből

Összesen 15 doppingesetre számít az augusztusban lezajlott pekingi játékok kapcsán Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnök.

A seregszemle előtti felvezető szakaszban 39-en buktak le, a játékok során hat sportoló és négy ló akadt fenn a vizsgálaton.

Rogge szerint várhatóan még öt eset lehetséges.

A NOB októberben közölte, hogy újraelemzik a pekingi játékokon doppingvizsgálat céljából levett minták egy részét. A fő célpont a CERA, az EPO legújabb generációja. Mintegy 4770 minta van lefagyasztva Lausanne-ban, ahol 2016-ig őrzik azokat.

Pekingben hat versenyzőt - Maria Isabel Moreno spanyol kerékpárost (EPO), Kim Dzsong Szu észak-koreai sportlövőt (propranolol), Thi Ngan Thuong Do vietnami tornászt (furoszemid), Fani Halkia görög gátfutót (metiltrienolon), Ludmilla Blonszka ukrán hétpróbázót (metiltesztoszteron) és Igor Razoronov ukrán súlyemelőt (nandrolon) - kellett kizárni doppingvétség miatt, és további három eljárás van folyamatban.

Utóbbiak esetében mindnek van magyar vonatkozása is. A fehéroroszok két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint. Amennyiben vétkesnek találják őket, elvehetik az érmeiket, s az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne. Adam Seroczynski lengyel kajakos Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó klenbuterol nyomaira bukkantak. Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.
Forrás: MTI