Nem lehet elég korán kezdeni a helyes táplálkozást

A felnőttkori betegségek egyharmadát meg lehetne előzni a gyermekek helyes táplálásával - hívták fel a figyelmet pénteken "A jó falat dicsérete" című gyermekétkeztetési konferencián Pakson.

Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató háziorvosa szerint a legfontosabb a megelőzés, amely már kismamakorban kezdődik, majd csecsemő- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia. A megfelelő étrenddel és a helyes táplálkozással betegségek sorát lehet elkerülni, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, izületi fájdalmak, szerzett immunbetegségek, allergia. A kialakult betegségeket már nehéz kordában tartani - hangoztatta.

A szakember rozsban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb táplálkozást javasol. Kiemelte a növényi és állati eredetű omega-zsírsavak fontosságát. Ezek megtalálhatóak a halakban, ezért javasolta például a szardínia, makréla, busa, csuka beépítését az étrendbe.

A növények közül a lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj egészséges voltára hívta fel a figyelmet.A gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a közétkeztetés, bár ez a fogalom - mint Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus az MTI-nek elmondta - a most érvényes jogszabályokban nem szerepel. Az Országos Gyermek és Egészségügyi Intézet főmunkatársa szerint ez azért helytelen, mert a közétkeztetés egyben nevelés, jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A problémát a szakember szerint az jelenti, hogy gyermekétkeztetést, étrend összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.

A dietetikus szerint az iskola-egészségügyi felmérések megdöbbentő képet mutatnak. A korábbiakhoz képest két és félszer több betegséget regisztráltak a vizsgált csoport tagjainál 5 éves, illetve 11. évfolyamos korban. Porcsalmyné Henter Izabella aláhúzta, harminchatféle betegségből tizenegy összefügg az étkeztetéssel.

László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi főorvosa arról szólt, hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelősséget, garantálni a gyermekek minőségi táplálását. A jogszabály - mint mondta - figyelembe veszi a korszerű étkeztetés szabályait, de a normatíva kevés.
Forrás: MTI