Válság majmokkal – videóval

Mi a közös a Karthagóban és a Metróban? A pénz. Ugyanis mindkét legendás zenekarnak van ilyen című száma. Nemcsak ezt a két dalt mutatjuk ma be, hanem lelebbentjük a fátylat a gazdasági világválságról is.

Mindenki a gazdasági válságról beszél, és hogy vajh mit kéne tenni, de kevesebbet hallani arról, hogy miként jutottunk idáig. Mielőtt még meghallgatnánk a Metró együttes dalát 1969-ből lássuk az e-mail útján birtokunkba jutott magyarázatot:

1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10 dollárért ($).

2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.

3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.

4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.

5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.

6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50$-ért."

7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.

8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt.

Isten hozott a Wall Streeten...






Kivételesen most a klip alatt szólnánk pár szót Metro együttes produkciójáról. A dal a hatvanas évek egyik legjelentősebb magyar beatzenekar első, saját nevüket viselő nagylemezén szerepelt. Csak emlékeztetőül: ekkoriban a felállás a következő volt: Sztevanovity Zorán (ének, szólógitár), Sztevanovity Dusán (ritmusgitár), Frenreisz Károly (basszusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Brunner Győző (dob, ütőhangszerek). A névsorolást azért tettük meg kivételesen, mert a „Kócos kis ördögöket” azóta más formációkban is megismerhettük és megszerethettük.

Térjünk át másik, a Pénz címet viselő nótánkra, egy híres kereskedővárosról elnevezett csapat, a Karthago daltárából! Az ő esetükben is érdemes a lassan már három évtizede változatlan zenekar tagjait felsorolni: Gidófalvy Attila (billentyűk, ének), Kiss Zoltán Zéró (basszusgitár, ének), Szigeti Ferenc (zenekarvezető, szólógitár, ének), Kocsándi Miklós (dob, ének) és Takáts Tamás (ének, szájharmonika, dobok). Hogy tovább fokozzuk a párhuzamokat a Karthago Pénz című dala szintén az együttesről elnevezett nagylemezen jelent meg (1981). A választott klip előtt még egy pár mondatos töri órában is részesülhettek, B. Tóth Lászlónak köszönhetően.