Két űrhajós az űrállomáson szavaz

Michael Fink és Gregory Shemetoff amerikai űrhajósok kedden több mint 350 kilométeres magasságban, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szavaznak az amerikai elnök- és kongresszusi választásokon.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA félévszázados fennállása alatt asztronauták mindössze négy alkalommal szavaztak a világűrből. Erre egy 1997-ben Texas szövetségi államban elfogadott törvény alapján van lehetőségük. Abban az évben David Wolf a Mir orosz űrállomásról küldte el szavazólapját - mondta el a space.com internetes hírportálnak adott interjúban Nicole Cloutier-Lemasters, a houstoni repülésirányítási központ szóvivője. A másik három űrbeli szavazó Michael Lopez-Alegria, Clayton Anderson és Leroy Chiao volt.

A törvény értelmében a világűrben tartózkodó űrhajósok két texasi szavazókörben adhatják le voksukat, amelyekhez Houston is tartozik. Fink és Shemetoff a repülésirányító központ közreműködésével elektronikus úton kapja meg a szavazólapot, amelyet egy elektronikus levélben elküldött jelszó segítségével nyithat meg és szavazhat. A szavazatokat ezután visszaküldik a központba, amely eljuttatja a választási bizottsághoz.
Forrás: MTI