Pénz zenél - videóval

Az év utolsó előtti hónapjához érkeztünk, és ez egy újabb tematikus hét kezdetét jelenti. Mivel lassan már szinte a csapból is a gazdasági világválság folyik, ezért mi is beadtuk a derekunkat: pénzzel kapcsolatos dalokat válogattunk össze.

Pénz beszél, tartja a mondás, így nem is lehet máshogy kezdeni a hetet, mint az AC/DC tanulságos slágerével ebben a témakörben. Sőt, készültünk Dire Straits nótával is a mai napra. Azonban még mielőtt a húrok közé csapnánk, hétindítónak összegyűjtöttünk pár, e-mail útján terjedő viccet, melyek nem születtek volna meg a válság nélkül. Ha már a közhelyeknél tartunk: minden rosszban van valami jó, nem? A jereváni rádió elemzése szerint a helyzet amúgy is: reménytelen, de nem komoly...


Egy bankár felhív egy másikat.
- Szevasz, hogy vagy?
- Kösz, jól.
- Bocsánat, téves.

Két bankár találkozik. Azt mondja az egyik:
- Teljesen kiborít ez a válság. Te hogy aludtál?
Mire a másik:
- Mint egy csecsemő. Egész éjjel sírtam és kétszer összeszartam magam.

Egy ügyfél tanácsot kér a bankban.
- Kisvállalkozást szeretnék indítani, mit kell tennem?
- Vegyen egy nagyvállalkozást, és várjon néhány napot.

A hitelválság mélyül. Nemrég kölcsönadtam az öcsémnek egy százast pár hétre, és most kiderült, hogy én vagyok az ország negyedik legnagyobb hitelezője.

AC/DC jegytulajdonosok, gondoljatok csak bele, hogy a belépőbe fektetett forint ezreitek milyen szépen fialnak! Zenei aláfestésként, pedig érkezik a csapat egyik legnagyobb slágere 1990-ből: a Money talks!




Térjünk át kicsit lágyabb zenei területre, egy másik legendás csapat, a Dire Straits segítségével. A pénz témakörből kihagyhatatlan az 1985-ös „Money for Nothing” című alkotásuk. Épp a Billboard lista kapcsán elmélkedtünk (melyen a 43. helyezésig futotta neki) róla, hogy Sting mennyire jól járt a dallal, jobban mondva az „I want My MTV” sorával, melyet ő énekelt, mégpedig a Don’t Stand So Close to Me című szerzeményének dallamára. Így lett a vendégművészből társszerző.

A dal pedig, két évvel a születése után olyan médiumot indított útjára, melynek - bátran kijelenthetjük - sokat köszönhet a rock műfaj is (a Music Television európai csatornájáról van szó). Ez a vállalkozás sem volt az ablakon kidobott pénz, emlékezetes animációs klipjével egyetemben. Ami nem mentes a magyar vonatkozásoktól sem: fehér csipkében egy szemrevaló modell a Halászbástyán táncikál, míg a klipben feltűnik egy magyar csapat, bizonyos First Floor (igen, az az Első Emelet, a kőkoptatott farmeres Kis Generáció jeles képviselői) is. Egy szeletke világhír Kikiéknek.

A dal előtt még angol nyelven beszélő olvasóinknak kedveznének egy viccel, holnap pedig tovább ássuk magunkat a válságba, legalábbis, ami a zenéket illeti.

There are two sides of the US Investment banks balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.