A média Obamának szurkol?

Az ABC, a CBS és az NBC hírműsorai az utóbbi hetekben Obama-pártiak voltak. Az idézett források, az ott szereplő szavazók, riporterek és kommentátorok 65 százalékban pozitív üzenetet nyújtottak Barack Obamáról az utóbbi két hónapban az esti hírműsorokban

A virginiai George Mason Egyetemen működő központ vizsgálata szerint a republikánus John McCain szenátorról viszont az elhangzott véleményeknek csak 31 százaléka volt pozitív a három csatornán.

Nincs kiegyensúlyozott tájékoztatás

Nem vizsgálták a CNN és az MSNBC hírcsatornákat, ezek ugyanis közismerten a leghevesebben bírálják a Bush-adminisztráció működését és ellenzik a republikánus kormányzás folytatását. A konzervatív Fox Newsról viszont megállapították, hogy esti hírműsora kiegyensúlyozottabb volt mint az ABC, a NBC és a CBS hasonló programja.

"Akármi is az oka, de a sajtó Barack Obamát úgy ábrázolja, mint aki jobb választás az elnöki posztra, mint John McCain" - összegezte a felmérés eredményét Robert Lichter, a George Mason Egyetem professzora. "Aki az esti híreket nézi, annak az a gondolata támad, hogy Obamára kell szavazni" - tette hozzá.

Honnan tájékozódik a választópolgár?

A médiakutató központ 979 hírműsort vizsgált augusztus 23. és október 24. között. A közvélemény-kutatási felmérések adatainak közlését kihagyták a statisztikából. Az ABC-ben ebben az időszakban a kommentárok 57 százaléka a demokratákat tüntettek fel jó színben, 42 százaléka a republikánusoknak kedvezett. Az NBC esetében 56-16, a CBS-nél pedig 73-31 volt ez az arány.

A hírcsatornák közönsége erős pártos megoszlást mutat: a Fox News műsorait 52 százalékban magukat republikánusok tekintők nézik, s csak 17 százalékban demokraták. Az MSNBC híreit viszont 50 százalékban demokraták követik, a republikánusok aránya csak 11 százalék. A CNN-ből tájékozódók 13 százaléka kormánypárti, 45 százalék demokrata, 38 százalék független.