Az EKSZ felújítja tevékenységét

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság a közszolgálati munkavállalókat érintő kormányintézkedések miatt október 31-én felújította tevékenységét - közölték a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek pénteken az MTI-vel.

A közszolgálati munkavállalókat érintő, elfogadhatatlan kormányintézkedések sértik a 2007. február 19-én - a kormány és a sztrájkbizottság által - aláírt megállapodást - áll a közleményben -, mivel nem biztosítják 2009. január 1-jétől a közszolgálati illetménytételek legalább négy százalékos emelését, felfüggesztik a 2009. december hónapban esedékes 13. havi illetmény kifizetését, és nem tartalmaznak garanciát a megállapodásban szereplő félhavi illetménynek megfelelő összeg kifizetésére.

A szakszervezetek véleménye szerint mindezek miatt - a konvergenciaprogram teljesülése ellenére - 2009-ben a közszolgálati munkavállalók teljes körében példátlan méretű, tíz százalékot is elérő reálkereset-csökkenés fenyeget.

A megszorító intézkedéseket annak ellenére tervezi a kormány, hogy az elmúlt években több mint százezer fővel csökkent a közszolgálatban dolgozók száma, és annak hatása a 2002-ben érvényesített bérfejlesztést lenullázhatja - mutatnak rá a szakszervezetek.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság - amelyhez csatlakozott a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének Sztrájkbizottsága is - a közszolgálati munkavállalók életviszonyainak biztonsága, a közszolgálatok működőképessége érdekében azonnali tárgyalásokat sürget a kormánnyal - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI