Az olaszok és a vasárnapi ebéd

Nyolcmillió olasz család számára a vasárnapi ebéd kihagyhatatlan rítus - állapítja meg az Olasz Konyhaakadémia nevű szervezet felmérése.

A frissen bemutatott, Itália minden régiójára kiterjedő tanulmány szerint a háztartások 52 százalékában a családtagok vasárnap délben asztalhoz ülnek, és elfogyasztják a nagyjából ötven éve változatlan menüt, azaz vegyes füstölt szalámifélékből álló előételt, főtt - esetleg töltött - tésztát, sült húst krumplival és almatortát.

Így legalább a hét egy napjára a többség nemet mond a készételeknek, s ezen a napon győzedelmeskednek a jellegzetes olasz - illetve tájjellegű - ételek.

Vasárnap az olaszoknak mindössze öt százaléka megy szívesebben étterembe, a parancs ezen a napon általános: mindenki gyűljön a családi tűzhely köré!
Forrás: MTI