Ételmérgezések gyógyítására kifejlesztett gátlóanyag

Az ételmérgezések többségét okozó E. coli által termelt méreganyagok hatását semlegesíti egy újtípusú gátlóanyag, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.

Az inhibitornak jelentős előnyei vannak a szokásos, csak antibiotikumos kezeléssel szemben - írják a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóirat eheti számában a szerzők. A gátlóanyagok hatékonyak lehetnek számos olyan baktériummal szemben, amelyek vízben oldható méreganyagokat bocsátanak ki, ilyen például az E. coli - mondta David Bundle, a tanulmány főszerzője.

Az inhibitor az állatkísérletekben megvédte az egereket az Escherichia coli által termelt Shiga-toxin káros hatásaitól. Ez a méreganyag hirtelen kialakuló vérzéses hasmenést és időnként súlyos szövődményeket okoz. A gátlóanyagok antibiotikumokkal való együttes alkalmazása az eddiginél jobb terápiának ígérkezik. Amikor ugyanis az antibiotikumok akcióba lépnek, szétbombázzák a fertőzött sejteket, így a baktérium által termelt méreganyagok a véráramba kerülnek. Ezek hatását semlegesítheti a jelenlévő inhibitor.
Forrás: MTI