Félmillió forint fiatal tervekhez

Három fiatalt támogat fejenként 500 ezer forinttal tervei megvalósításában egy szoftvercég Magyarországon.

Az ifjúsági tehetségkutató pályázatot tavasszal hirdette meg az idén 15 éves Oracle Hungary Kft. tudomány, sport és művészet kategóriában 13-17 éves fiataloknak.

A felhívásra 60 pályázat érkezett, amelyeket az Oracle Hungary kollégáinak egy csoportja, a Magyarországi Oracle Felhasználók Egyesületének képviselője, valamint több felkért független zsűritag - Réz András esztéta és Kiss Balázs olimpiai bajnok kalapácsvető - bírált el.

A zsűri döntésekor figyelembe vette a pályázó eddigi eredményeit, célkitűzésének kidolgozottságát és realitását, valamint az írásos pályázat színvonalát. A kategóriánkénti nyerteseket a szofvercég félmillió forinttal támogatja tervei megvalósításában.

A kultúra kategória nyertese a 15 éves Szabó Ildikó lett, aki gordonkán játszik. Négyéves korától zeneiskolai tanuló, 2005-ben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába. Számos magyar és nemzetközi versenyen vett részt, minden alkalommal helyezést elérve.

Sport kategóriában a díjat a 16 éves Hagymási Anita kapta, aki hét éve kajakozik, jelenleg a Göd SE sportolója. Számos sikeres versenyszereplés van mögötte, többek között 2006-ban kijutott az Európai Olimpia Reménységek Versenyére, idén pedig az Ifjúsági Európa-bajnokságra.

A 15 éves Slezsák János lett a tudomány kategória első helyezettje, aki a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 9. osztályos tanulója. A fizika, a matematika és a természettudományok területén ért el már kiváló versenyeredményeket, és fő érdeklődése a környezetkímélő energiarendszerekre irányul. Már készített egy napenergiával működő gyümölcsaszaló berendezést és egy napkollektort, amelyet otthon, a családi gazdaságukban hasznosítanak. Hasonló irányban szeretne tovább kutatni, megoldásokat keresni a jövőben is, a pályázaton nyert összeget ehhez szükséges műszerekre, alkatrészekre kívánja felhasználni - tudatta a tehetségkutató pályázatot meghirdető cég.
Forrás: MTI