Elhunyt a pornókirály

Elhunyt a Deep Throat (Mély torok) című, kultikussá és botránykővé vált pornófilm olasz származású rendezője és forgatókönyvírója, Gerard (Jerry) Rocco Damiano.

A pornókirállyal 79 éves korában egy infarktus szövődményei végeztek Floridában.
Damiano mintegy 50 "felnőttfilm" elkészítését követően az utóbbi években már visszavonultan élt. Minden munkája közül az 1972-es Deep Throat volt a leghíresebb, amelyet mindössze egy hét alatt forgatott le Linda Lovelace-szel a főszerepben 25 ezer dolláros költségvetésből.

A szexuális forradalom lázában élő világban azonnal híressé-hírhedtté vált a film, mivel ez volt az első kemény szexmozi, amelyet a "normális" - vagyis nem csak a pornóra szakosodott - filmszínházakban is játszottak. Kritikát írt róla a The New York Times, emberek tízmilliói nézték meg, és végül mintegy 600 millió dolláros hasznot hozott.

A film címe arra utal, hogy a főszereplő ezen a különös ponton érez valódi szexuális kielégülést. Később azonban a politikai és sajtónyelv is átvette: Bob Woodward és Carl Bernstein riporterek a mély torokként emlegették a Watergate-ügyet feltáró cikkeikben a névtelen kormányzati forrást - mint több évtizeddel később kiderült, William Mark Feltet, az FBI igazgatóhelyettesét.

Azonban a mozi is hatalmas botrányt okozott: az Egyesült Államok számos államában betiltották, egyházak és más vallási szervezetek indítottak kampányt ellene, a férfi főszereplőt többször is beperelték.

Damiano, a fodrászból lett pornófilmes első viharos sikerű filmje után még nagyjából ötvenet készített, közöttük elismerteket is, ám azt az átütő sikert, amelyet a Mély torokkal ért el, többé már nem tudta megismételni. Személyét - a művészi elismerésre is áhítozó pornórendezőt - Burt Reynolds keltette életre a Boogie Nights című, 1997-ben készült filmben.
Forrás: MTI