"Az irodalom tiszteletbeli doktora" Turczi István

Turczi István József Attila-díjas költő, műfordító "Az irodalom tiszteletbeli doktora" címet és diplomát vehette át az UNESCO égisze alatt működő World Academy of Arts and Culture idei acapulcói kongresszusán.

Turczi István, aki a Magyar Írószövetség költői szakosztályát vezeti és a magyar PEN Club alelnöke, elmondta az MTI-nek, hogy jövőre Magyarország lesz a házigazdája a világkongresszusnak szeptember 27. és október 3. között.

A művészeti és kulturális világakadémia 1973 óta működik az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezetének (UNESCO) keretei között, és amelyet a különböző kontinenseken élő költők, írók alapítottak.

Évente megrendezik a kongresszust, a helyszínt földrészek szerint választják ki, tavaly Ázsia volt, pontosabban India a házigazda, idén Dél-Amerika, jövőre pedig Európa, vagyis Magyarország lesz.
Már 30-40 országból mintegy 200 író jelezte, hogy eljön Magyarországra. Hétfőn a chileiek jelentkeztek, hogy jönnének, de lesznek írók Patagóniától Csukcs-földön át Jeruzsálemig a világ minden tájáról.

Turczi István azon dolgozik, hogy a különböző magyar írószövetségeket összefogja, s együtt lépjenek föl a kongresszuson. Tervei szerint antológiát fognak kiadni angol nyelven a résztvevő valamennyi író egy-egy munkájával.

A kitüntetett magyar költő azt is elmondta, hogy a világakadémiának 1200 bejegyzett tagja van, ajánlás útján kerülhet be író a szervezetbe. Turczi István 2004 májusában magyar íródelegáció élén Kínában járt, s később a Párizsban élő Maurus Jang kínai író ajánlotta be a szervezetbe rendes tagnak.

Mostani kitüntetése Kaliforniában bejegyzett hivatalos cím, amelyet az UNESCO-ban számon tartanak. A mexikói Acapulcóban rajta kívül ilyen elismerést kapott egy kolumbiai, egy japán, egy ausztrál és egy észak-amerikai költő.

Turczi István úgy mutatkozott be a világkongresszuson, hogy levetített Magyarországról egy 20 perces, szöveg nélküli turisztikai filmet, nagyszerű zenei aláfestéssel, s már ezzel nagy sikert aratott.
Forrás: MTI