A Lorna csendje kapta a díjat

A Lorna csendje című, belga-angol-francia-olasz koprodukcióban készült film nyerte az idei Lux-díjat, az Európai Parlament (EP) filmdíját - jelentették be szerdán Strasbourgban.

A versenyben olyan alkotások vehettek részt, amelyek az európai értékek egyetemességét, az európai kultúra sokszínűségét jelenítik meg, illetve amelyek úgymond betekintést nyújtanak Európa építésének folyamatába.

Az EP idén második alkalommal ítélte oda filmdíját. Tavaly Fatih Akin török származású, Németországban élő rendező alkotása, A másik oldalon című film lett a nyertes.

Az idén döntőbe jutott három film a Lorna csendje mellett a Mundruczó Kornél által rendezett Delta, valamint a cseh Havel, a polgár című alkotás volt, utóbbi Miroslav Janek és Pavel Koutecky rendezésében. A győztes Lorna csendjét Jean-Pierre és Luc Dardenne francia testvérpár rendezte.

A három filmet tíz közül választotta ki egy 17 tagú, producereket, filmforgalmazókat, fesztiváligazgatókat, illetve kritikusokat tömörítő független zsűri. A három közül a nyertest az Európai Parlament tagjainak szavazatai alapján állapították meg.

A Lux-díj célja az európai filmkészítés támogatása, az európai filmek forgalmazásának megkönnyítése, a nyelvi korlátok leküzdése. E korlátok gyakran megakadályozzák, hogy az európai filmek széles körben eljussanak a nézőkhöz. A nyertes filmet ezért az EU mind a 23 hivatalos nyelvén feliratozzák majd a mintegy 87 ezer euró értékű első díj részeként.

Az idei Lux-díjas film a migrációs problémát boncolgatja. Főhőse Lorna, egy Belgiumban élő albán nő. Hogy barátjával egy kis büfét nyithasson, elfogadja Fabio, egy helyi gengszter ajánlatát. Fabio ördögi tervének első lépéseként Lorna és Claudy névházasságot köt, így Lorna megkapja a belga állampolgárságot. A terv második lépéseként Lorna egy orosz maffiózóhoz menne hozzá, akinek szintén gyorsan állampolgársághoz kell jutnia, és ezért komoly összeget ajánl fel. Ahhoz, hogy a második házasságot nyélbe tudják ütni, meg kell ölni Claudyt - olvasható a film ismertetőjében.
Forrás: MTI