Amerikai segélyből épül újjá az iraki múzeum

Az amerikai kormány 13 millió dollárt (több mint 2,6 milliárd Ft) adományoz az Iraki Nemzeti Múzeum helyreállítására.

Világszerte bírálták az amerikai haderőt, amiért 2003-ban, Irak megszállásakor nem akadályozta meg a múzeum kifosztását. Miközben az amerikai katonákra volt bízva a múzeum őrzése, felbecsülhetetlen értékeket vittek el onnan. 15 ezer műtárgyat hordtak szét, ezek közül azóta 6 ezret sikerült visszaszerezni.

Irak rendelkezik a világon az egyik leggazdagabb régészeti anyaggal, a több ezeréves mezopotámiai kultúra kincseivel, melyek közül a legtöbbnek a bagdadi Nemzeti Múzeum ad otthont.Az épület felújításra szorul, ezért még nem nyitották meg a nagyközönség előtt.

Az anyagi támogatás tervét az omladozó múzeum épületében tartott sajtótájékoztatón, iraki tisztviselőkkel közösen jelentette be hétfőn Goli Ameri amerikai oktatási és kulturális ügyekért felelős államtitkár-helyettes.

"Ez nem pusztán az iraki, hanem a világörökségbe való befektetés" - hangoztatta Ryan Crocker, az Egyesült Államok iraki nagykövete. A támogatást régészeti és múzeumi képzési projektekre és a múzeum helyreállítására fordítják majd.
Forrás: MTI