Kik tudtak még a közpénzek ellopásáról?

Csakazértsem fogunk meglepődni. A maffiamódszerek használata a politikában olyan természetes dolog ma Magyarországon, mint Gyurcsány és Orbán örök vetélkedése: képtelenek vagyunk megszabadulni tőle.

Zuschlag János neve már jól cseng a híradásokban. Lados István másodrendű vádlottét azonban most kezdjük ízlelgetni. Ő az, aki nemrég keményen kitálalt. Hogy Zuschlag miért nem tette, arra volna egy két tippünk, de most maradjunk a neveknél. Lados terhelő vallomást tett Arató Gergelyre, az oktatási tárca jelenlegi államtitkárára, behozta a képbe Szilvásy György titokminisztert, akit - elmondása szerint - Zuschlag egyszer féregnek nevezett, mert nem szólt neki előre, hogy lehallgatják.

Aztán megemlítette Baja Ferenc nevét is, (most a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára), aki tudomása szerint elmagyarázta hogyan kell a civil szervezeteken keresztül támogatást kérni a Táncsics Alapítványtól kampánycélokra. Így segítették Baráth Etele és Csiha Judit kampányát – illegális pénzekkel.

Korrupt a pártfinanszírozás

A pártfinanszírozás
A kampányra elkölthető pénz minden választókörzetben után induló képviselő után egymillió forint. Ez azt jelenti, az a párt, amelyik mindenhol tudott képviselőt állítani, az 386 millió forintot költhet el maximálisan az országgyűlés választás kampányában.
A pártfinanszírozás a Transparency International szervezet szerint is az a terület, ahol a korrupció a leginkább megmutatkozik hazánkban. A közpénzek pártokhoz való folyatása hatalmas méreteket öltött. Hiába van limitálva a választási kampányra elkölthető pénzek nagysága, ezt a pártok trükkök százaival jócskán átlépik. És ne legyenek illúzióink, nem csak a Szocialista Párt. A Fidesz legalább annyit költött a 2006-os kampányra, mint ellenlábasa.

Ezért is lehetséges, hogy hiába van mindenki tisztában a pártfinanszírozás rendkívül rossz gyakorlatával, mégsem fogja megszavazni az országgyűlés. Kétharmad kellene hozzá ugyanis. Egyébként meg teljesen mindegy ki nyújtja be a törvénymódosítást. A két nagy párt a hátunk mögött (értsd: akiknek a pénzéről szó van) szépen összekacsint: az egyik benyújtja a másik oldal meg szófogadó gyerekként leszavazza. (Ahogy az Országgyűlés létszámcsökkentését is.)

Kik ezek?

De most térjünk vissza az ügyre. Nevek bukkantak ugyanis fel, akiknek köze lehetett a „bűnszervezetben elkövetett csalás”-hoz. Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő az oktatási tárca államtitkára, vagyis a gyermekeink nevelését irányító minisztérium második embere. Baja Ferenc MSZP-s képviselő szintén államtitkári pozícióban. Szilvásy György szocialista miniszter, aki „nem szólt” Zuschlagnak (Miért, máskor szokta figyelmeztetni azokat a szocikat, akik ellen nyomozás folyik?).

Csiha Judit volt privatizációs miniszter jelenleg az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság szocialista elnöke. Annak a bizottságnak a vezetője, amely az igazságügyi törvényváltoztatásokat hívatott tárgyalni, és a parlament elé terjeszteni. Igazságügyi! Mégis megírta a kötelező ajánlólevelet a pályázathoz, mely aztán egyáltalán nem igazságosan és nem is törvényesen pénzt juttatott neki. Baráth Etele MSZP-s képviselő, volt államtitkár, majd Gyurcsány egyik minisztere, jelenleg a gazdasági bizottság tagja.

Láthatjuk, magas rangú, felelős beosztásban lévő politikusokról van szó. Mindannyian a Magyar Szocialista Párt régi motorosai, befolyásos emberek. Nem ülnek ugyan a vádlottak padján – van ott elég szocialista párttag - de nem kell hozzá tolkieni fantázia, hogy elképzeljük, tudatában voltak bizonyos dolgoknak, melyek a törvényesség határát már a túloldalról súrolgatták. Nyilvánvaló, hogy a közpénzeket pártpénzzé tenni nem egyszerű dolog. Nem elég hozzá néhány suhanc a "nyóckerből". Bűnszövetkezet kell hozzá, maffia.

Nem hiszünk

Nem vádolunk senkit, csak kombinálunk. És nem hiszünk a politikusoknak. Nem hisszük el, hogy mindez magasabb körök tudomása nélkül történhetett. Nem hisszük el, hogy a maximális 386 millió forint kampánycélra fordítható összegből kijöhetett a 2006-os gigakampány. Csak az óriásplakátok többe kerültek.

Nem hisszük el, hogy a többi pénzt nem az ország kasszájából loptátok el, drága honatyáink és honanyáink. Nem hisszük, hogy igazat mondtok. Nem hisszük hogy helyetek van a parlamentben.

És az is biztos, hogy Zuschlagék lopássorozata azért kerülhetett reflektorfénybe, mert olyan hülyék voltak, hogy hagyták magukat lebuktatni, és már túl feltűnő lett volna a szőnyeg alá söpörni a szemetet. Húrrá! Ennek eredményeképp a pártok sokkal ügyesebben fogják ellopni a pénzünket. És csakazértse lepődjünk meg, mert nem csak a szocik, de minden párt.