Bonszajkiállítás az állatkertben

Háromszáznál is több bonszaj látható a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kiállítást ikebana virágkötészeti bemutató, teaceremónia, valamint szusikóstoló teszi teljessé.

A városligeti intézmény és az Egyetemi Bonsai Club közös szervezésében életre hívott kiállítás pénteken nyílt meg és vasárnapig kap helyet a Nagyszikla belső csarnokában. A közönség háromszáznál is több bonszajt, vagyis sajátos japán esztétikai és kultikus szabályok szerint nevelt törpecserjéket, -fákat láthat a nagyszámú magyar, és több külföldi (lengyel, litván, cseh, szlovák, osztrák) kiállító jóvoltából.

A kiállítás másik fő helyszínén, a Barlangteremben origami papírhajtogatás, ikebana virágkötészeti bemutató, bonszajalakítási bemutató, illetve teaceremónia nyújt ízelítőt a japán kultúrából és kertművészetről.

Az előtérben lévő szusibárban az ázsiai szigetország gasztronómiájával ismerkedhetnek az érdeklődök. A helyszínen bonszajgondozási tanácsadással is szolgálnak a szakemberek, mi több, a miniatűr fák gondozásához szükséges eszközök is beszerezhetők a Barlangteremben.

A bonszajművészet alapja, hogy a növényt lapos edénybe ültetik, aminek következtében a fának csak kicsiny támasztó és táplálékfelszívó gyökérzete tud kialakulni, ezért a fa kisnövésű lesz. Az arányos megjelenés megfelelő metszéssel, gondozással érhető el.
Forrás: MTI