A sport világválsága

Csődbe ment klubok, legatyásodott tulajdonosok, kisemmizett sportolók – ilyen és ehhez hasonló rémképeket vet fel az egyre durvuló gazdasági válság a világ sportjára vonatkoztatva. Vagy már régóta érezteti hatását a válság, csak még nem is tudjuk? A

A világ gazdasága hetek óta pánikkal alszik el, s pánikkal ébred nap mint nap. A világgazdaság reszket, mint a nyárfalevél. A szereplői pedig azt találgatják, hogyan lehetne megúszni a legkisebb veszteséggel a nagy összeomlást. A sport pedig manapság már elválaszthatatlanul összefonódott a gazdasággal, sőt egyik komoly szegmensévé vált. Ha tehát a gazdaság összeomlik, akkor bajba kerülhetnek a sportban utazó, a sporttal kapcsolatos kapcsolatos szervezetek és magánemberek is. Esetleg már attól kell tartanunk, hogy Christiano Ronaldo, vagy Kobe Bryant nem kap fizetést a válság miatt?

Veszélyben az olimpia

Bizony, a legjobb futballbajnokságok, a Forma-1, a tengerentúli profi ligák és az olimpia is veszélybe kerülhet a pénzügyi válság miatt. Max Mosley, a FIA elnöke például jelezte, hogy szerinte a gazdasági válság miatt le kell szorítani a költségeket a Forma-1-ben. Sőt kijelentette, mert ha két éven belül ezt nem teszik meg,akár le is húzhatják a rolót. A londoni olimpia szervezői pedig bejelentették, hogy 200-250 millió fontos hiánnyal kalkulálnak az olimpiai falu már zajló építésénél, a lakások számát pedig csökkenteni kell 4200-ról 3300-ra. Amikor ugyanis a terveket készítették, még minden rendben volt a világgazdaságban, most pedig már a hitelekkel is probléma lehet.

Fogadjunk, hogy melyik klub megy előbb csődbe!
A válság elérte az európai futballklubokat is. A szakemberek már azt találgatják, hogy melyik klub lehet az első áldozat. A gond ugyanis az, hogy várhatóan megcsappannak a szponzorok által a klubokba ölt pénzek, amelyek között így is találunk komoly összegeket tartozásként felhalmozó egyesületek.
Angliában természetesen már arra is lehet fogadni, hogy melyik klub dől be először. A brit bukik szerint a legesélyesebb csapat egsértelműen az AS Roma, amely 370 milliós kölcsönt vett fel nemrég.
Erre mondják, hogy rossz időzítés...
Rosszul járhatnak a nagy futballklubok is, vagyis a klubok tulajdonosai. Ott van például a Liverpool példája, ahol a várva várt új stadion építését kellett elhalasztani a válság miatt. Persze egy 350 millió fontos beruházásnál meg is kell gondolni, milyen körülmények között vág bele a milliárdos ember. Legalábbis ha milliárdos is akar maradni. Egy-egy rossz üzleti húzással ugyanis ezekben a hetekben földönfutóvá lehet válni, egyesek pedig akkor is elveszítik vagyonuk egy részét, ha naprakészen próbálnak idomulni a változó gazdasági levegőhöz.

Ha pedig az ember izlandi, akkor meg aztán jókora szart talál a palacsintájában. Így járt Bjorgolfur Gudmundsson is, aki nem tudta megmenteni gazdasági ügyleteit, s lenullázta magát. Ötven millió fontért árulja hát londoni futballklubját, a West Ham Unitedet. Vevő azonban még ezekben a meglehetősen nehéz időkben is akad. Kínai és arab befektetőcsoportok ugyanis már most szagolgatják az izlandi ki sem hűlt tetemét, de valószínűleg megvárják, amíg lentebb apad az angol egyesület ára.

Nyomulnak az arabok

Jön a fizetési sapka?
Az angol sajtóban Lord David Triesman, az FA elnöke már kifejtette véleményét a fizetési sapkával kapcsolatban. A sportvezető szerint az angol klubok jelenleg hozzávetőleg hárommilliárd fontnyi adóssággal bírnak, s mivel a hiteleket azon hitelintézetek nyújtották, amelyek a mostani gazdasági válság során ugyancsak pénzügyi gondokkal küzdenek, így a folyamat szép lassan kicsúszik a klubvezetők irányítása alól.
Megoldást a pénzügyi sapka jelenthetne, amely az észak-amerikai profi bajnokságokban (NBA, NHL), évek óta működik. Ez meghatározza azt a maximális összeget, amely a játékosok bérére költhető, azaz előre prognosztizálható lenne a klub kiadása. (MTI)
Az élelmes sejkek viszont ezt az egész világ számára nehéz időt használják arra, hogy betörjenek a piacra, és elkezdtek nyomulni. Nemrég például a szintén angol Manchester Cityt meg vette egy arab figura. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a jelenlegi helyzetben az ilyen üzletemberek könnyebben szerezhetnek részesedést a klubokban, a piac szabályozó testületei ugyanakkor gátat fognak szabni e folyamatnak. Az elmúlt időszakban ugyanis megjelentek olyan nagybefektetők, akik komoly fenyegetést jelentenek a piac normális működésére – mondta el az Inforadiónak a szakember.

És ez még csak a kezdet. A folytatás sokkal jobban fájhat mindenkinek. Nem is beszélve arról, hogy mi magyarok is meg fogjuk érezni a válság hatását, csak még nem tudni, mikor. Dénes szerint a válságnak a magyar sportra gyakorolt hatását állami támogatásokkal lehet kivédeni, ám azok a kiegészítő jövedelmek, amelyek nemzetközi szinten életben tartották azt, komolyan veszélybe kerültek.

Bedől a gazdaság, bedől a sport

Világszerte elfogadott teória, miszerint egy nemzet a sportéletben betöltött szerepe teljes egészében függ a gazdasági potenciáljától. Azaz ha egyik-másik országot mélyebben érinti meg a gazdasági válság, azt egy az egyben megérezheti a sportélete is. Te jó ég, rezzennek össze az északiak, mi lesz az egyébként nem rossz izlandi kézilabdával? Valószínűleg összébb húzzák majd a szövetség nadrágszíját. Mint ahogyan elég sok helyen ez várható, többek között Magyarországon is.

A sokat kritizált sovány olimpiai szereplés után viszont nem hiányzik egy pénzügyi krach a magyar gazdaságnak. Addig ugyanis, amíg bankokat, cégeket, az egész komplett magyar gazdaságot próbálják majd talpra állítani a sportról – valamilyen szinten jogosan – meg fognak feledkezni.

Vagy mondjuk úgy, lesz kifogás arra, miért nem kap több állami támogatást a magyar sport.