Nyeregbe!

Az idei OTP BANK Lovas Világkupa már egy éves hagyománnyal rendelkezik. Mégis, a 2008-as rendezvény szlogenje is az lett, "Ilyen még nem volt". Nem kell izgulni, nem vernek át minket. A szervezők igyekeztek hűek lenni a saját maguk által kijelölt célhoz:

A rendezvény céljait három fő pontban határozták meg. Először is szeretnék jobban megerősíteni az éledező hazai lovaskultúrát. Másodszor szeretnék tömegesíteni a lovassportok rajongótáborát. Ezért - a tavalyi évhez hasonlóan - most is gondoltak a gyerekekre: pénteken, az első nap délelőttjén a gyermekek ingyen léphetnek be az Arénába. Szervezett formában, csoportokban "vehetik uralmukba" a nézőteret. Hasonló sikerekkel számolnak, mint tavaly. Akkor hatvan iskolából, több mint háromezer gyerek élt a lehetőséggel és szurkolt a küzdőtérre lépőknek. A harmadik cél - ami minden rendezvénynél egyértelmű, csak nem mindenki vallja be - a pénzügyi háttér, a szponzorálás megerősítése. A Lázár fivérek büszkék rá, hogy idén is minden tavalyi támogató a Lovas Világkupa mellé állt. Olyan cégeket tudnak maguk mellett, mint a rendezvény nevét is adó OTP Bank, a Lázár fivérek saját cége: a CBA, a Pick Szeged, a Zwack Unicum, vagy az Audi.



A hagyomány és a újítás jegyében

Lázár Zoltán, a szervezőbizottság elnöke mondta el, mi minden lesz új az idei programban, és melyek azok a pontok, amelyeket átmentettek a tavalyi naptárból. Legfontosabb újdonságként azt emelte ki, hogy az idei program a hivatalos versenynaptárban is úgy jelent már meg, mint a világkupa sorozat része. Sőt! Egyből két viadallal is büszkélkedhet Magyarország: a díjugrató és a fogathajtó csatákkal. 2008-ban végre pontokat is érnek az itt megvívott versenyek. Ennek köszönhetően valószínű, hogy sokkal több "nagy név" teszi nálunk tiszteletét, például a Whitaker-fivérek.

A látványos lovas-show keretében mintegy háromszáz ló lép majd a küzdőtérre, köztük vagyonokat érő, ritkán látott négylábúak. A közönség megnézheti majd a francia botrány kapcsán némileg negatív hírnévre szert tevő Overdose-t is. Francios Pignon fantasztikus idomító számával érkezik. Lovai szabadon száguldanak, s ő kantár és egyéb segédeszközök nélkül tartja kordában őket. Az elengedhetetlen jó hangulatról Richter Flórián és a monte carlói cirkuszfesztiválon győztes csapata gondolkodik majd.

A Nemzeti Vágta első három helyezettjei is tiszteletét teszi a rendezvényen. Az első helyezett Suták Vanda sajnos már nem győztes lován végzi majd feladatát a porondon. Sanya névre hallgató lovával való bemutatkozása minden bizonnyal érdekes színfoltja lesz a műsornak.

Egyelőre csak nagy jóindulattal nevezhetjük hagyományosnak azt a programpontot, amelynek keretében egy-egy őshonos lófajtát mutatnak be. Tavaly az arab lovak éve volt, idén a szilvásváradi lipicai ménes nagylábúi állnak a közönség elé.

Tavaly hatalmas sikert aratott, ezért idén is beiktatták a programba a western-lovaglás bemutatót.

A rendezvényt nem csak a nagy szponzorokkal, hanem a hazai sztárokkal is igyekeznek vonzóvá tenni. Az úgynevezett "Ride and Drive" versenyen világbajnok öttusázók és jeles fogathajtók mérik össze erejüket. A futam két részből áll: egy díjugrató pályán kell végiglovagolni, majd a kör végeztével át kell pattanni egy személygépjárműbe - amelyet nyilván a már korábban is említett, s ebben a témában legkompetensebb szponzor nyújt majd. Az autóval az akadályokat megfelelő sorrendben kerülgetve kell végighajtani a homokon, s a két részidőt együttesen számolva állapítják meg a végeredményt.



A "Lovagolj és vezess" mezőny várható tagjai: Balogh Gábor, Gyenesei Leila, Hajas László, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, Pintér Tibor, Sasvári Sándor, Sárfalvi Péter, valamint Zwack Izabella.

Szintén a program része a sztár-fogatverseny, amelyen tavaly Fábry Sándor remekül szerepelt. Természetesen idén szeretné megismételni a nagy sikert, azonban a kihívók is keményen edzenek: Demjén Ferenc, Erdei "Madár" Zsolt, Kemény Dénes, Kovács Kati, Mészöly Géza, Talmácsi Gábor, Vajda Attila és Vörös Zsuzsa.

Szép lovak a hulló hóban

Egész biztos, hogy december első hétvégéjén nagy élményben lehet része a családnak, ha ellátogat az Arénába. Jegyeket a tavalyinál olcsóbb, de még mindig nem "százforintos" áron lehet kapni a Ticket A és az IBUSZ jegyirodákban.

Nincs is más hátra, mint "Előre! Utánam! Gyía!".