A világ legjobb szakácsai Budapesten

A 2007. évi bangkoki világbajnokságon nyertes észak-amerikai szakácscsapat látogatott el az egyik divatos budapesti étteremkomplexumba, hogy szerda este megfőzzék hét fogásból álló díjnyertes menüjüket, amely mellé a hét legjobb magyar pincészet ajánlotta

A 14 főből álló csapat - amelynek tagjai közül van aki Németországban, más Olaszországban, megint más Németországban kezdte karrierjét - a világ leghíresebb embereinek főzött már, köztük államelnököknek, koronás főknek is, mint Bill Clinton vagy II. Erzsébet királynő.

Aperitifnek Törley pezsgőt kínáltak a Symbol étteremben rendezett vacsorán, majd hidegelőételként homársalátát szolgáltak fel kesudiós-vörösáfonyás vinegrettel. A meleg előétel egy tipikus amerikai kukoricás fogás ropogós malacdagadóval, sült zsályával.

A főétel mexikói és amerikai behatást is tükröz: az Oaxaca style Mole Rojo, azaz eszpresszóval illatosított kacsamellet édes burgonyával körítenek.

A sós ízeket előnyösen töri meg az édes Tequila Lime Granita.
Az erdei gombákba göngyölt szarvasbélszín, szarvasgombás burgonyahabbal, spárgával és sült céklaszósszal tipikus őszi fogás, rafinált ízhatásokkal.

Az elmaradhatatlan sajtot ezúttal egy kanadai - quebeci - márványsajt képviselte, portói zselével és ropogós tetejű körtebrülével. Az édesség csokoládés juharszirupos karamellszószos finomság volt, amely mellé kiválóan illik a tokaji 5 puttonyos aszú.

A séfválogatott tagjai közül többen is sikeres éttermet üzemeltetnek és a világbajnoki díjon felül számtalan elismerést tudhatnak magukénak.
Forrás: MTI