Sast tanítanak repülni siklóernyősök

Siklóernyős emberek tanítanak repülni egy 14 éves hatalmas sast, amely fogságban kelt ki és ott is nevelkedett, és életében még soha nem repült.

Jacques Olivier Travers francia solymász másfél évig edzett egy siklóernyős barátjával és Sherkane-nal a nagy kísérletre, mígnem hétfőn megpróbálták: a közel 5000 méter magas Mont Blanc csúcsról elindultak: Travers siklóernyővel, s karján a mintegy 4 kilogrammot nyomó, hatalmas Sherkane.

Számos kedd esti tévéhíradó beszámolója szerint Sherkane nyomban szárnya kelt, amint Travers lába elhagyta a talajt, s a felvételeken látható volt, amint a káprázatos, festői hegyek között úgy siklott, mintha egész életében ezt tette volna.

Igaz, akárcsak egy embergyerek, nem távolodott el barátjától száz méternél messzebbre, s időnként megpihent Travers karján.Az ember és a tőle repülni tanuló amerikai sas biztonságosan ért földet.
Travers szerint a nagy kaland fárasztó volt a madár számára, mert 5000 méteres magasságban már elég ritka a levegő.

Sherkane oktatásától és a kísérlettől egyébként azt remélik, hogy segítségével módszert dolgozhatnak ki a fogságban nevelkedett ragadozó madarak repülni - és vadászni - tanításához, vagyis a természetbe való visszaengedésükhöz.
Forrás: MTI