Íróportrék fotókiállítása

Dömötör Mihály fotóművész íróportréiból nyílik kiállítás szerdán a szegedi Fekete házban, a tárlaton együtt láthatja a közönség a magyar és az egyetemes irodalom kiválóságait Kertész Imrétől Bohumil Hrabalig.

Dömötör Mihály 1980 óta a Móra Ferenc Múzeum fotógráfusa, s munkája része, hogy azokon a szegedi rendezvényeken, amelyek irodalomtörténeti szempontból érdekesnek vagy fontosnak ígérkeznek, ott legyen, s fényképezzen - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén jövő januárig látható tárlaton legendás, már nem élő művészek portréi mellett ma is alkotó írók képmásával találkozhatnak az érdeklődők. A kiállításon egy társaságot alkot Bohumil Hrabal, Fejtő Ferenc, Baka István, Kertész Imre, Nádas Péter és Darvasi László.

"Íróportréinak ihletője a dokumentátor kötelességtudata: megörökíteni az elmúló történések egy-egy szereplőjét, mozzanatát. Az események vizuális archívumából azonban utólag óhatatlanul kiválik egy-egy emlékezetes arc, amelynek tulajdonosa nemcsak irodalomtörténeti szempontból érdekes vagy fontos, hanem mint arc, mint egy-egy személyiség koncentrátuma, azaz mint fotó is érdekes" - mondta Lengyel András, a Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténésze.

Az íróportrék sorozata személyiségtörténeti dokumentáció is. "S a fotó, mely erősebb, mint a szó, azzal, hogy rögzít valami szóval teljesen vissza nem adható, bonyolult személyiségtörténeti összefüggés-rendet, szavak nélkül is bázisát adja önismeretünknek" - fogalmazott Dömötör Mihály alkotásaival kapcsolatban az irodalomtörténész.

A tárlatra bocsátott portrésorozat úgy "mellékesen" egy kis szegedi irodalomtörténet is: ma is élők, s már eltávozottak panteonja; a fotók szegedi és Szegedre látogató írókat mutatnak meg.
Forrás: MTI