Halottból szerzik a vírust

Egy York melletti falusi temetőben a sírásók nemrég megzavarták a 89 évvel ezelőtt spanyolnáthában elhunyt Sir Mark Sykes diplomata és képviselő örök nyugalmát. Holttestét azoknak a kutatóknak a kérésére exhumálták, akik azt a vírust akarják azonosítani,

A vírus DNS-ének megtalálása lehetőséget adna az emberiségnek, hogy jobban védekezzen a jövő hasonló járványai ellen.

Sir Mark 39 évesen halt meg 1919. február 16-án Párizsban. Maradványait az akkori időkben szokatlan módon ólommal hermetikusan lezárt koporsóba tették. A londoni St. Barts és a Royal London kórházak kutatói szerint a Sledmere St. Mary templomának temetőjéből elhozott koporsóban még élő lehet a spanyolnátha vírusa.

A kutatók az exhumálást másfél évvel ezelőtt kérték, de csak most kapták meg rá az egyházi és a világi hatóságok, valamint a leszármazottak engedélyét.

Ha a reményük teljesül, egyszer s mindenkorra meg lehet állapítani, hogy a spanyolnátha vírusa hasonló-e ahhoz, amelyik a madárinfluenzát okozza. Az is lehetséges, hogy részleteiben ki tudják deríteni, hogyan ölte meg áldozatait a spanyolnátha.

A koporsó kinyitása nem jár azzal a veszéllyel, hogy a vírus kikerül és terjed, állítják a kutatók, mivel a vizsgálatokat egy speciális, elszigetelt laboratóriumban végzik - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI