MSZP-Kongresszus

Gyurcsány Ferenc a kormány nevében nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezte szombaton az MSZP soron kívüli kongresszusán Budapesten; a kongresszusi küldöttek támogatták a csúcs összehívását és a 12 pontos gazdasági javaslatcsomagot.

A miniszterelnök, pártelnök azt mondta: a társadalmi-gazdasági csúcsértekezlet segítheti a nemzeti összefogást és ebben szükség van a közjogi méltóságok - köztük a köztársasági elnök és a házelnök - a frakciók, az országgyűlési bizottsági vezetők, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek, a munkaadók képviselőinek részvételére valamint szakértők bevonására.

A kormányfő szerint a pénzügyi válságban a két legfontosabb feladat: rövid távon elhárítani a fenyegető veszélyt, majd megmutatni az utat. Ehhez azonban nemzeti összefogást kell teremteni. A jegybankelnökkel készített, 12 pontos javaslatcsomagban szereplő béremelés elhalasztásával összefüggésben azt mondta, az a helyzet, amiben van az ország, mértéktartásra kell, hogy késztessen a bértárgyalásokon.

Az MSZP és az SZDSZ közötti stratégiai együttműködés nemzeti érdek. Belátható időn belül a napi taktikai, rövid távú együttműködésnél mélyebb, közös cselekvésre van szükség a két párt között, és ezt már az MSZP többsége is belátta - mondta Gyurcsány Ferenc.

Vitányi Iván szerint elsősorban az SZDSZ-szel kell megegyezésre kell jutni, de nyitottnak kell lenni a konzervatív és a nemzeti erők irányában is, hiszen közösek az érdekek. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője az SZDSZ-ről szólva azt mondta: a két pártnak együtt kell működne, mindegy, hogy ennek mi a konkrét formája. A frakcióvezető szerint elég a "haragszomrádból", van, ami fontosabb, mint a két párt önálló arca.

A kongresszuson a pénzügyi válság elhárításnak fontosságát hangsúlyozták a felszólalók. Veres János pénzügyminiszter a kormány által tervezett adócsökkentési csomag visszavonásáról úgy fogalmazott: ez a lépés most az ország érdeke. Kedvezőbb költségvetési egyenleg csak így érhető el.

Tabajdi Csaba, a szocialisták európai parlamenti delegációjának vezetője azt mondta, hogy az ország nem állhat le az uniós fejlesztésekkel, nemcsak a betétesek érdekeit kell védenie az államnak, hanem az európai fejlesztésekhez is biztosítania kell az önrészt.

A szocialisták átdolgozták az eredetileg a soron kívüli kongresszus elé terjesztett határozati javaslatot: a dokumentumból kikerült a miniszterelnök 2020-ig tartó megegyezést, politikai, társadalmi, gazdasági megállapodást javasló elképzelése, ehelyett a pénzügyi válság következtében kialakult helyzet illetve a kivédésére a miniszterelnök és a jegybankelnök által megfogalmazott 12 pontos intézkedéscsomag támogatása szerepel benne.

Az alig több mint három órán át tartó kongresszus kora délután ért véget.