Nem lesz 13. havi fizetés?

Az egészségügyi dolgozók 13. havi fizetésének visszatartása tisztességtelen - jelentette ki Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

"A kormányzat most olyan lépésre szánta el magát, amely az elmúlt években nem volt megszokott, és olyan tisztességtelen lépésre, amelyre senki nem gondolt. Nem hajlandó odaadni az egészségügyi dolgozóknak a 13. havi bért" - fogalmazott a politikus.

Pesti Imre szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány megpróbálja a kórházakból "kisajtolni" a 13. havi fizetést. Erre azonban a kórházak - csődközeli helyzetük miatt - képtelenek - tette hozzá.A politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc kormányfő korábban azt ígérte, hogy az egészségügyben keletkezett megtakarításokat csak az ágazat fejlesztésére fordítják, ezzel szemben a jövő évi költségvetési javaslatban 100 milliárd forintos nagyságrendű lesz az elvonás. Pesti Imre közlése szerint az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) 60 milliárdos szufficitjének csak az egytizedét fordították az elmúlt időszakban az ellátás javítására.

A parlament egészségügyi bizottságának fideszes tagja kifejtette: a jövő évi büdzsétervezetből kiolvasható, hogy a kormány 40-50 milliárd forintot von ki ismételten az egészségügyi ellátásból, 6-7 százalékkal csökken a kórházak finanszírozása, 2 milliárdot von el az alapellátástól, 100 milliót pedig a fogorvosi ellátástól, és reálértéken csökken a mentőszolgálat finanszírozása is.

Furcsának nevezte azt is, hogy az egészségügyi járulék egy részéből szociális ellátást finanszíroz a kormány, ezzel is csökkentve az E-Alapból az egészségügyre fordítható forrásokat, mintegy 40-50 milliárddal.

Pesti Imre úgy fogalmazott: most már mindenki számára világos, hogy a kisebbségi kormány nem tudja kezelni az egészségügy gondjait, nincs szándéka és politikai támogatottsága, hogy a meglévő anomáliákat felszámolja.Kérdésre válaszolva közölte: a Fidesz minden olyan törekvést támogat, amely a jogosan járó bérek biztosítását jelenti.
Forrás: MTI