Kender- és málénap a múzeumfaluban

Az őszi betakarítás két legfontosabb növényének, a kendernek, valamint a kukoricának, illetve ahogy a Tiszántúlon hívják, a tengerinek vagy a málénak a begyűjtését és feldolgozását elevenítik fel szombaton a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

A skanzen területén termelt kendert az áztatás és a szárítás után hozzák szövésre alkalmas állapotba, így tilolják, gerebenezik, guzsalyon fonják, motollán feltekerik és esztovátán kelmét készítenek belőle - mondta az MTI-nek Páll István igazgató, aki szerint hasonlóan érdekes a kukorica-, a tengeri-, vagy málétörés menete is, a csövek leszedésétől a fosztásig.

A valamikori munkamenetek felidézésébe bekapcsolódhatnak az érdeklődők szombaton 10 és 15 óra között. De nemcsak a munkában, hanem az egykor falun szokásos, a betakarítási, feldolgozási teendőket kísérő mulatozásban is résztvehetnek a látogatók. A szövés és a fosztás monoton munkáját - úgy, mint régen - zenészek közreműködése élénkíti, nótázás, táncolás feledteti az egyhangúságot.

A múzeumfalu anarcsi házában kukoricából készült ételeket is főznek és kínálnak a fosztó résztvevőinek, így például a híres karimás kása is terítékre kerül. Az ínyenceknek való eledel nem más, mint egy tálon szétnyomkodott főtt tengeri kása, hideg tejjel leöntve.
Forrás: MTI