Közelebb a vakság okához

A fejlett világban ma az időskori vakság leggyakoribb oka a retina foltos, makuláris elfajulása. Brit kutatók olyan génmutációt fedeztek fel, amely kapcsolatba hozható ezzel az elváltozással. Ez a betegség gyógyításához is közelebb vihet.

A brit Lancet című orvosi szakfolyóirat online változatában jelent meg Sarah Ennis és Andrew Lotery kutatási eredménye. A Serping1 nevű gén hat variánsáról derítették ki, hogy összefüggésbe hozhatók az időskori makuláris degenerációval (AMD). A Southampton Egyetem munkatársai első körben brit, majd amerikai pácienseket vizsgáltak.

A Serping1 gén olyan fehérjék termelődéséért felelős a szemben, melyek részt vesznek az idegen anyagokat és fertőzéseket eltávolító rendszer működésében.

Az AMD a retina közepén található makula sejtjeinek pusztulásával jár, e káros folyamat egyre gyakoribb az életkor előrehaladtával. A diagnosztizált páciensek 90 százalékánál az elfajulás úgynevezett száraz változata jelentkezik, melyre jelenleg nincs kezelési mód.

A nedves AMD esetében apró, új vérerek képződnek az ideghártya alatt, melyekből vér és folyadék szivárog. Ez a szivárgás végleges károsodást hoz létre a fényérzékeny retinasejteken, azok elhalnak és vakfoltokat hagynak a látás központi területén. A nedves AMD kezelésére van korszerű szer.
Forrás: MTI