A szmog káros a magzatra

A légszennyezés káros hatással van a magzatra és szerepe van a felnőttkorban kialakuló légzési betegségekben is egy kedden Berlinben megjelent tanulmány szerint.A légszennyezés káros hatással van a magzatra és szerepe van a felnőttkorban kialakuló légzési

A légszennyezés következtében nő a magzat légzési szükséglete. A légszennyezésnek kitett magzatok közül többen átlagosan 48-szor vesznek percenként levegőt, míg a kisebb szennyeződésnek kitettek csak 42-szer a Berni Egyetem kutatócsoportja szerint. A kutatás eredményét az Európai Tüdőgyógyászati Társaság (ERS) berlini kongresszusán tették közzé.

A Philippe Latzin vezetésével elkészült tanulmányba 241 kisbabát vontak be és többek között a légköri szennyezés három mutatóját - az ózonszintet, a nitrogéndioxid-szintet és a levegőben lévő úgynevezett szuszpenziós (szilárd vagy cseppfolyós) részecskék számát - vették figyelembe.

A tanulmány szerint minél szennyezettebb a levegő, annál gyakoribb a lélegzetvétel, a percenként belélegzett levegőmennyiség, és annál nagyobb a légzőrendszer gyulladásának veszélye.
"A légzőrendszerre gyakorolt hatás következménye a felnőttkori megbetegedések számának növekedése, azaz a várható élettartam csökkenése" a szerzők szerint.
Forrás: MTI