Aggályosak lehetnek az vízummentességi megállapodások

Jóri András adatvédelmi biztos egyetért az európai adatvédelmi biztossal abban, hogy aggályosak lehetnek az amerikai vízummentesség feltételeként kötött megállapodások.

Az ombudsman az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azt kell vizsgálni, megvan-e a megfelelő ellenőrzés az adattovábbítás felett.

Aggályosak lehetnek az amerikai vízummentesség feltételeként kötött megállapodások - mondta Jóri András adatvédelmi biztos az InfoRádió Aréna című műsorában. Korábban ezt a véleményt fogalmazta meg az európai adatvédelmi biztos is.

Jóri András kifejtette: az Egyesült Államokban nincs olyan adatvédelmi jog, mint Európában. Az európai törvényekben szabályozzák, hogyan lehet adatokat továbbítani azokba az országokba, ahol nincs adatvédelem - tette hozzá.

A megállapodásoknak azt kell szolgálniuk, hogy az adatok megfelelő védelmet élveznek az Egyesült Államokban - emelte ki az adatvédelmi biztos. Jóri András szerint azt kell vizsgálni, megvan-e a megfelelő ellenőrzés az adattovábbítás felett. Az európai biztos korábban arra figyelmeztetett, hogy szenzitív adatokat nem szabad kiadni.

Jóri András kiemelte: az a célja, hogy kezdeményezőbb működése legyen az adatvédelmi biztosnak. Fontosnak területnek tekinti a köztéri figyelés, az adóhivatali adatgyűjtés, valamint az adós nyilvántartás ügyét is.

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta, hogy nem okozott nagy károkat az a tíz hónapos időszak, amíg nem tudott ombudsmant választani a parlament. A rutin ügyek mentek ezen időszak során is, de a stratégiai ügyek nem - tette hozzá Jóri András, aki stratégiai főosztályt kíván létrehozni.
Forrás: inforadio.hu