Genetikai okai vannak az olvasási nehézségnek

Egy gyakori genetikai módosulat, melyet a diszlexiával is kapcsolatba hoznak a szakemberek, megmagyarázhatja a gyenge olvasási készséget is olyanoknál, akiknek egyéb tanulási nehézsége nincs - állítják brit kutatók. Az American Journal of Psychiatry című

"Ez az első alkalom, hogy ugyanaz a genetikai változat bizonyult fontosnak a diszlexia és általában az olvasási nehézség felbukkanásában" - magyarázta Silvia Paracchini kutatásvezető, az oxfordi Wellcome Trust Humángenetikai Központjának munkatársa.

A kutatók a hatos kromoszómán található KIAA0319 jelű gént vizsgálták, amely a gondolkodási folyamatokért felelős agyterület fejlődésében játszik szerepet. A tanulmányozott génmódosulatot hordozza legalább minden hetedik ember.

Hatezernél több 7-9 éves gyereket vizsgáltak. Tesztek segítségével megállapították, hogy a gén mutáns változatát hordozó gyerekek 15 százalékánál olvasási problémák tapasztalhatók, még azoknál is, akik egyébként nem tekinthetők diszlexiásnak.

A kutatók szerint a gyenge olvasás és a tanulási zavarok hátterében is több ok állhat, a genetikai háttér csak egyike az összetevőknek. További tanulmányok szükségesek annak meghatározására, milyen szerepet játszik ez a gén az agyi fejlődésben, és ez miként befolyásolja az emberek olvasási készségét - közölte Paracchini.
Forrás: MTI