121 embert tartóztattak le

A spanyol rendőrség 121 embert letartóztatott és több millió számítógépes fájlt lefoglalt egy internetes gyerekpornó elleni akcióban. Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű fellépés az országban.

A hatóságok még további 96 embert keresnek, akiket eddig nem sikerült őrizetbe venni. Ezt Manuel Vazquez, a rendőrség technikai bűnözéssel foglalkozó szakosztályának vezetője jelentette be a mai napon.

180 rendőr vett részt az akcióban, amely több mint 200 helyszínen zajlott és Spanyolország legtöbb tartományát érintette. Az akció a Brazil rendőrséggel közreműködve zajlott, miután a brazilok felderítettek egy 75 országot érintő, több millió fájlt tartalmazó cserehálózatot.

„A házkutatások folyamán a nyomozók olyan számítógépes anyagokat találtak, melyeken fiatal gyerekek voltak különböző szexuális pozíciókban, néhány közülük nemi erőszakot ábrázolt” – nyilatkozta Vazquez. „Két férfi a 10 év alatti unokaöccsét használta a fotók elkészítésére” –tette hozzá.

A letartóztatottak között voltak kereskedelmi vezetők, iskolai gondnokok, taxi sofőrök és banki alkalmazottak. Négy közülük 18 éven aluli volt. Egy ember a spanyol titkosszolgálat munkatársa volt.

A letartóztatottak ellen pornográf anyag terjesztéséért emelhetnek vádat, ha bűnösnek találtatnak, akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.
Forrás: CNN