Szeptember végén - videóval

Ahogy a bölcs mondás tartja: nyugtával dicsérd a hónapot, mi mégis megkockáztatjuk, hogy utolsó előtti napján elbúcsúzzunk a forrón induló, aztán durván hűvösbe forduló szeptembertől. Itt az ideje, hogy felébresszük a Green Day énekesét.

Szeptember 29-én történt pár dolog, ami alapjaiban változtatta meg a világot. Magyar vonatkozású „hír”, hogy 109 éve született Bíró László, akinek nevéhez fűződik a golyóstoll feltalálása. Ékes bizonyítéka a nemzetek hálájának, hogy több világnyelvben kitalálója után nevezték el az íróeszközt, angolul „biro-pen”, franciául „biron” hangsorok utalnak rá.

A franciák minden bizonnyal kevésbé szívesen gondolnak a nap egy másik híres szülöttjére, a „Nílus bárójára”. 250 éves lenne ma az a Nelson admirális, akinek irányítása alatt állt az a flotta, amely Trafalgárnál 1805. október 21-én legyőzte Napóleon vízi seregét, és ezzel végképp romba döntötte Anglia meghódítására irányuló terveit. Nelson sikerét nem ünnepelhette meg, ugyanis elesett a csatában.

Az angol bűnözőknek sem ez lehet a kedvenc évfordulójuk: 1829-ben ezen a napon alapították meg üldözésükre a Scotland Yardot a brit fővárosban. Arról nincs információnk, hogy a szélmalmok miként ítélik meg Cervantes tevékenységét. Mindenesetre a megújuló energiaforrások ezen típusa elleni harcot folytató Don Quijote de la Mancha lovag atyja is ma ünnepelné születésnapját, ha egy ember megélhetné a 461 éves kort.

Mindezek ellenére a mai dal az Atlanti-óceán másik feléről érkezik. A Green Day 2004-es albumának negyedik kislemezére reflektálva, melynek címe: „Wake Me Up When September Ends”, azaz ébressz fel mikor vége lesz szeptembernek. A számról sokan azt hitték, hogy a szeptember 11-ei terrortámadást feldolgozó dal, azonban Billy Joe Armstrong (énekes) elárulta, hogy édesapja korai haláláról szóló vallomás a szám.

A szeptember búcsúztatásához azonban nemcsak a Green Dayt hívtuk: segítségünkre lesz az angol mezőnyből Oasis, a Travis. Sőt Eminem közvetítésén keresztül egy picit az Aerosmith is beszáll a közös dalba. Jön a „Boulevard of Broken Songs”, az egyik legjobban sikerült számösszemosós próbálkozás (az elkövető Party Ben).