Növekedett a betegbiztosítással rendelkezők száma

Az amerikai statisztikai hivatal legújabb jelentése szerint az elmúlt egy év során 1,3 millióval több állampolgárnak lett betegbiztosítása. Nem csoda: a kérdés komoly jelentőséget kapott az elnökjelöltek választási kampányában. A gond az, hogy a kedvező v

Az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének alapját a magánbiztosítók hálózata képezi. Ebben a munkahelyek szerepe a legfontosabb, amelyek részben vagy egészben fizetik alkalmazottaik biztosítási költségeit. Jelenleg 160 millió amerikai egészségügyi ellátása tartozik ebbe a rendszerbe.

Az illetékes hivatal most közölte, hogy az elmúlt pénzügyi évben 1,3 millió állampolgárral lett kevesebb azok tábora, akiknek semmiféle betegségbiztosítása nincsen. A bejelentés a politikusok számára büszkeség, ám a statisztikusok figyelmeztetnek: az adatok nem az USA töretlen gazdagodását mutatják.

A biztosítási arány ugyanis tovább romlott: 2006-ban az amerikai társadalom 59,7 százaléka volt biztosított, 2007-re a nagyobb szám ellenére a biztosítottak aránya 59,3 százalékra csökkent.
"Ez azt jelenti, hogy átfogó megoldásra van szükség szétszakadozott egészségügyi ellátórendszerünk rendbe hozására, és valamiféle garanciára, hogy mindenki megkapja azt a kezelést, ami megadható" - mondta a Commonwealth Fund igazgatója.

Egy év alatt félmilliónál több gyerek lett biztosított, de nem azért, mert jelentősen csökkent a szegénységi küszöb alatt élő családok száma. A több egészségügyi ellátásra jogosult kiskorú szinte kizárólag az állami védőháló növekedésének köszönhette ezt a biztonságot: ennyivel többen kerültek a MediCare-programba és a gyerekek számára létrehozott, állami SCHIP-biztosításba.
Az amerikai betegbiztosítók az utolsó évtizedben minden esztendőben jelentősen növelték a befizetendő összeget. A költségek legtöbbször az infláció kétszeresével növekedtek évente.

Nem véletlen, hogy a nem biztosítottak száma a család jövedelmével fordítottan arányos. A jól keresők körében, ahol az évi bevétel meghaladja a 75.000 dollárt, a betegségbiztosítás nélkül élők aránya csupán 7,8 százalék, az évente 25.000 dollárnál bevételnél kevesebbel rendelkezők körében minden negyedik amerikainak nincsen betegségbiztosítása.
Forrás: MTI