Javaslatok hajléktalanokra

A hajléktalanok helyzetének rendezése a fő célja annak a javaslatnak, amelyet Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke által a kormányhoz benyújtott javaslat tart

A javaslat szerint középtávú stratégiát kell kidolgozni a hajléktalanság visszaszorítása érdekében, amelynek lényege, hogy mindenki lakhasson valahol, ne kelljen az utcára vagy máshova kényszerülnie.

A stratégia három részből állna, amelynek első lényeges pontja, hogy a tömeges hajléktalanságot megszüntessék.

Jelen pillanatban országosan mintegy 30-35 ezer ember mondható hajléktalannak - közölte az MTI-vel hétfőn Vecsei Miklós.

A koncepció lényeges pontja, hogy a hajléktalanság megoldása a lakhatás megteremtése. Arról van szó, hogy a társadalom ismerje el annak szükségességét, hogy mindenki lakjon valahol és ehhez megfelelő támogatást is nyújtson.

Lényeges felvetése a kormány elé terjesztendő javaslatnak, hogy a "szegény" embereket ne lehessen utcára tenni csak azért, mert nem tudják fizetni bizonyos költségeiket.

Vecsei Miklós arról is beszélt az MTI-nek: a szociális ellátás javítására lenne szükség ahhoz, hogy ezeknek az embereknek a gondjait meg tudja oldani a társadalom.
Forrás: MTI