Egyet megválasztottak, egyet kirúgtak, egy beszólt és lemondott - a Parlamentből jelentjük

Szokatlan fordulattal ma végül meggyőző többséggel átment Jóri András adatvédelmi biztos-jelölt az Országgyűlésen. És lemondott Arnóth Sándor, aki a Fidesz esetében nem meglepő kötélre asszociált. Az Ország Házából jelentjük percről percre.


18:50

Ha nem veszik rossz néven, lassan elindulnánk hazafelé. A Ház már töküres, javulást nem nagyon várunk.

18:30


Proaktívan

Végre, sokadik nekifutásra nagy nehezen összejött: Negyven ellenszavazat mellett (a pontos számokat keressék meg, ha érdekesnek tartják, 300 fölött volt az igenek száma) megválasztották Jóri Andrást adatvédelmi biztosnak. Már letette az esküt is, holnap megy be a hivatalba. Egyelőre három dologban biztos: az informatikai kérdések nagyobb teret kapnak munkájában, proaktívabb akar lenni, és természetesen folytatni kívánja elődeinek arra érdemes hagyományait is. Drukkolunk mindehhez.


No, dologra

Nincsen persze rózsa tövis nélkül: csak belekérdeznek a lehallgatásba. Ha vannak személyes adatokhoz fűződő aggályok, kivizsgálják őket – válaszolja diplomatikusan. De még nem ismeri az ügyet (ez az öröme hamar el fog múlni).

Sólyom László kevéske, a jelöltet méltató szaváról sajnos lemaradtunk. Ha igaz a hír, sértésnek beillő hízelgés esete áll fenn: nem érti, miért pont ezt a jelöltjét fogadták el, de immáron öt stabil oszlopa van a magyar jognak. Örül, hogy végre.

Azt ehhez képest maga az újdonsült biztos sem tudja, miért ő lett a befutó – mindenhol megpróbálta az illetékeseket meggyőzni alkalmasságáról.

Úgy tűnik, bejött neki. Gratulálunk.


16:55



Ahogy azt a Móricka: titkos szavazás, negyven perc szünet. Ha Jóri a saját megválasztását kibírja idegekkel, mindent ki fog. A drukkerek közt felismerni véljük Péterfalvi Attila több értelemben vett elődöt is.

16:48

Rögtön jövünk, szavaznak Jóriról.

16:40

Gyakorlatilag üres az Ülésterem, kezdem nagyon nem irigyelni Jóri Andrást, akiről még mindig nem szavaztak. Az utolsó kérdése következik, talán van remény. Csak össze tudják fogdosni addig a képviselőket.

15:52

Vadonatfriss a hír: úgy tűnik, Arnóth lemondott a mandátumáról. Azért előbb kifejthette volna, ki miért, mikor, hol fog lógni, és egyáltalán. Mindegy, az ő titka marad.

Odabent szakmai témázás zajlik, a büfében viszont mozdulni sem lehet. A nap slágere a császármorzsa.

Apró poén, amiről lemaradtunk: Csapody Miklós egy naranccsal ajándékozta meg Almássy Kornélt.


15:05



You? Shooting to me?

A menetrend a szokásos: kérdés, válasz, a kérdező jobbára nem fogadja el a választ, a többség jobbára mégiscsak. Kissé ötlettelen műfaj.

Ennek megfelelően a képviselők sem viselkednek különösebben jól: nagy a zsivaj, sok laptop üzemel némileg offtopic: egyiken utazási iroda honlapja látszik, Mécs Imre fórumozik, más a telefonját mutogatja.

Orbán Viktor lendületes mozdulatokkal firkál egy papírra (mintha Kiss Péter portréját skiccelné, bár ez nem túlzottan valószínű), Semjén Zsolt unatkozik, Navracsics Tibor kedélyesen nézgelődik. Elvan, mint a befőtt.

Gyanús: eltűnt a fenti minibüfé. A másiknak pedig tapasztalatunk szerint a főtt virsli a slágerterméke, pedig a tarjás croissant-t csak dicsérni tudjuk.

Kezd leülni a hangulat, várjuk a Lógni fogtok-ügy eredményét.

14:29

A hivatalos hírektől kissé el vagyunk zárva, nem tudom, mennyiben mondunk újat: a Fidesz támogatja Jóri András jelölését. Ő az új adatvédelmi biztos, már csak a gombokat kell megnyomni.

14:25

Áll a kép összefele: Arnóth képviselő kiabált csúnyát, állítólag Gusztos a lemondatását kéri majd a Fidesztől, ha tényleg ez hangzott el. Nem kötnénk fogadásokat a kérdésben.

Puch László válaszolt Ádernek: az nem ért egyet a válasszal. Utak majd lesznek, ez tűnik biztosnak, Hogy autóút vagy más, ásatás vagy lustaság okán csúszik, már nekünk is követhetetlen.

14:08

Korózs Lajos válaszol a kereszténydemokrata politikusnak, ő (és Gyurcsány) is a nyugdíjasok mellett áll, és befagyasztani sem akarnak semmit és senkit.

Napirendre kerül Tibet k érdésének tárgyalása, a javaslatot elfogadják. Sziliék elovnulnak, jönnek az interpellációk. Áder János a csornai utak ügyében kérdez – azok sincsenek ugyanis jó állapotban. Kicsit leül az izgalom, nem fájlaljuk.

13:55

Harrach Péter az Idősek Világnapjára figyelmeztet, a Tízparancsolatra építve: tiszteld apádat s anyádat. Azaz az előttünk járó generációkat is. Szép, tiszteletre méltó gondolatok. Szó több nem lesz róluk. Azért persze beszól Nyakónak (démonizálós erdélyi beszéd), csak rátalál az idősek-kommunisták vonalra. És kiemeli a KDNP nyugdíjkoncepciójának érdemeit is – ami benyújtanak még azért, nem adják fel.

13:51

Személyes érintettség okán Demeter Ervin szólna, az Országgyűlés támogatja felszólalását.

Demeter köszöni a két perc válaszlehetőséget a harminc perc rágalom után. Bő fél perc a kormány csesztetésével telik, szerinte Szilvásy ezt nem először teszi. Az államtitkár szerinte nem mond igazat, neki vagy a Fidesznek az UD Zrt-vel semmi kapcsolata nincs, egy munkatársat ismer összesen.

Hangos kacajokat fakaszt balról, Szili figyelmezteti, hogy a két perc nem kegy, hanem házszabály kérdése.


Mit mondtál?

13:48

Szili Katalin rendkívüli házbizottsági ülést hív össze saját hatáskörben – nagyon csúnya beszólás volt, ami ilyen hatással volt rá. Lógni fogtok – állítólag ez hangzott el. Példátlan a történelemben – legalábbis Szili szerint. Nekünk sem színvonalában, sem tartalmában nem tűnik ki az eddig átlagból.

Herényi Károly a közélet megtisztítását sürgeti, a politikai alvilág elzavarásával, emlékeztet korábbi kérdéseikre: például, hogy Ervinünk mikor miket beszélt nemzetbiztonsági funkcikkal. Hogy honnan tudta egy nappal korábban Dávid Ibolyánál az adatgyűjtést, nem tudni. És megjegyzéseket tesz a kormány működésére is: az információszivárogtatás sem tetszik neki különösebben.

Iváncsik szerint a kormány és a miniszter semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra – a többi infó a Fidesztől szivárgott, túl a dávidi CD-felvételen.

Bocsánat: ezt a vitát sem érezzük érdemben építőnek.

13:37

Dr. Molnár Zsolt is ebben a kérdésben kíváncsiskodik: ő kezdené bevezetni a parlamenti közhelytárba a polgári polip orvospolitológiai fogalmát.

Iváncsik folytatja a választ: épp azt feszegeti, miért kell hatástalanított lőfegyverhez éles lőszert rendelni – nincs válasz, bár némi költőiséget érezni véltünk a felvetésben.

13:33


Iváncsik válaszában a Fidesz kapcsolatait taglalja, különös tekintettel Ervinünkre (Demeter), aki kicsit rendezetlenül nyilatkozott az ügyben. Botrány, heves anyázások a padsorok közt. Mindent ugyan itt nem érteni, de Szili Katalin szerint minimum, hogy egy képviselő a jobboldalról bocsánatot kérjen. Igen csúnyát mondhatott.

13:30

Szili Katalin üdvözli az egybegyűlteket, és a fontosabb változtatásokról tájékoztat: Almássy Kornélt az MDF visszahívta az összes bizottságokból, de egy tagság jár neki – ez ügyben majd még dönt az illetékes bizottság. Lakos Imre, az SZDSZ tagja frakcióvezető-helyettes lett visszahyívásig: azaz többet szólalhat fel a jövőben. Meglátjuk, mi lesz ennek a jelentősége.

Horváth Zsolt egészségügyi vonatkozásokkal szapulja a kormányt, a volumenkorlát eltörlését akarja és várja.

Ami ma érdekes lesz: átmegy-e Jóri (a Fidesz frakciója ma hallgatta meg, állítólag előzetesen hirtelen kezdett úgy tűnni, mégsem lesz sima az útja), illetve szavaznak-e a Megegyezés című programról (ez afféle fideszes vesszőparipa lett mostanra). Várjuk az eredményt.

Gulyás József a legfontosabb kérdések egyikét feszegeti lehallgatás-ügyben: mi is történik itt? Meseszerűnek tartja a CD retikül felé ívelő útját. Háromperhármasok vezette cégekről beszél, amik állami adatokhoz férkőznek hozzá, szóba kerülnek Fidesz-prominensek: nem segít ahhoz, hogy tisztábban lássunk. Rendben van-e, hogy ilyen módszerekkel dolgozik például Demeter Ervin? Lelkesen faggatja, de érezhetően nem gyakorolta eleget a szöveget: gyakran bicsaklik a nyelve felolvasás közben. Gyurcsány Ferenc közben kedélyesen beszélget a körülötte ülőkkel. Ha kérdezni akar, hát kérdezzen: valakitől valami konkrétat. Ezzel nem siet a liberális politikus. Az időből is bőven kifutott, Szili Katalin is többször rászól. Legközelebb tessék többet gyakorolni!

Válasz Iváncsik államtitkártól: napirend előtt helyénvaló erről beszélni, egyes kérdésekre nem most válaszol, hanem akkor, mikor politikustársai kérdéseire válaszol.