Diana és Dörflein

Noha Németország kedvencének, a parányi bocsból immár meglett jegesmedvévé cseperedett Knut ápolójának, a napokban szívroham következtében elhunyt Thomas Dörfleinnek a népszerűségét túlzás lenne az évtizede elhunyt Diana hercegnő népszerűségéhez hasonlít

Hétfői sajtójelentések szerint ugyanis a hét végén is olyan méretű volt a Knuttal együtt kedvenccé vált szakállas és mindig mosolygó Dörflein iránti részvétnyilvánítás, hogy az már a "Diana-időket" idézte fel. Szombat és vasárnap látogatók ezrei zarándokoltak a berlini állatkertbe, s a bejárat, valamint Knut ketrece előtt valóságos virágcsokortengert helyeztek el. Ráadásul mindenütt gyertyákat, illetve mécseseket gyújtottak, s minden "talpalatnyi" falra Dörfleint vagy Dörfleint és Knutot ábrázoló fotókat, s a gondozóra emlékező feliratokat helyeztek el. Ilyen méretű, megindító részvétnyilvánításra Berlinben valóban régóta nem került sor. Ráadásul mindez a 44 éves korában hirtelen elhunyt Dörflein egy héttel ezelőtt bekövetkezett halála óta töretlenül tart.

Minderről a német sajtó a napokban megszólaltatta Katrin Döveling neves médiapszichológust, aki úgy vélte, hogy a "Diana-efektus" áll a kollektív gyász mögött. A berlini egyetemi professzor szerint az emberek elveszítettek valakit, akihez a média rendkívül erős érzelmi kötődést épített fel.

Az emberek a Knutról és "mostohaapjáról" szóló tudósítások kapcsán sajátos intim kapcsolatot alakítottak ki Thomas Dörfleinnel, aki kedvenc jegesmedvéjüket úgy kényeztette, ahogy a legszívesebben ők tették volna. Ráadásul mindezt rendkívül rokonszenvesen és hitelesen tette - jelentette ki egyebek között

Katrin Döveling, aki a hasonló hatásokat már Diana, majd II. János Pál pápa halála után is vizsgálta.

"Az emberek többsége úgy gondolta, hogy Dianát és Dörfleint már-már személyesen ismerte, s ezért gyászolni kívánta őt" - hangoztatta a pszichológus, akinek szavait megerősítette az állatkert hétfői közlése is. Eszerint ez elmúlt egy hétben mintegy 10 ezer részvétnyilvánító üzenet futott be az állatkert - külön erre a célra nyitott - internetes honlapjára.

Thomas Dörflein temetése egyébként édesanyja szerint előreláthatólag október 13-án lesz. Fia ugyanis azon a napon lenne 45 éves.
Forrás: MTI