Obama hajszállal McCain előtt

A CNN megrendelésére készített exit poll-vizsgálat szerint az emberek többsége, 51 százaléka a demokraták jelöltjét, Barack Obamát találta jobbnak az első elnökjelölti vitában, míg a republikánus John McCaint csak 38 százalék.

A megkérdezettek 51 százaléka vélekedett úgy, hogy Barack Obama jobban teljesített a magyar idő szerint szombat hajnalban rendezett vitában, 38 százalék látta meggyőzőbbnek John McCaint.

Érdekesség, hogy a férfiaknál a republikánus szenátor élvez némi fölényt (46-43 arányban), ám ezt bőven ellensúlyozza, hogy a nők 59-31 arányban a demokrata elnökjelöltet látták jobbnak.

Alan Silverleib, a CNN politikai elemzője úgy vélekedett, hogy az eredmény nagyon közel van a döntetlenhez, ami azonban egyértelműen Barack Obamának kedvez, hiszen ellenfele nem volt képes faragni a hátrányából.

A kutatás szerint mindkét politikus felülmúlta a várakozásokat - McCain esetében a válaszadók 60, Obama esetében 57 százaléka mondta azt, hogy a jelölt teljesítménye felülmúlta az előzetes várakozását. Csalódásról mindkét aspiránssal kapcsolatban 20-20 százalék számolt be. A vita nézőinek több mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy megválasztása esetén mind Obama, mind McCain képes megfelelően ellátni az elnöki teendőket.

A nemzetbiztonság témájában a republikánus jelölt 49-45 arányban tűnt meggyőzőbbnek, viszont a vita első felét uraló gazdaságpolitikai kérdésben Obama jelentős, 21 pontos előnyt élvez (58-37).

Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy az első vitát több demokrata érzelmű szavazó követte figyelemmel, mint republikánus, így a megkérdezettek között is nagyobb számban szerepeltek. A hibahatár 4,5 százalék.

Pro és kontra

A jelöltek gazdasági, valamint kül- és biztonságpolitikai kérdésekről vitáztak magyar idő szerint szombat hajnalban. A demokrata párti Barack Obama azzal érvelt, hogy a jelenlegi pénzpiaci válság a végső bizonyíték az ellenfele által is támogatott Bush-kormányzat sikertelen gazdaságpolitikájára. A republikánus John McCain úgy reagált: a mostani krízishelyzetben közösen kell cselekedni.

Az iraki háborúval összefüggésben John McCain bírálta vetélytársát, amiért az nem támogatja a csapaterősítést, Barack Obama viszont azt hangsúlyozta, hogy a havonta 10 milliárd dollárból finanszírozott harcok már több mint 4 ezer amerikai halálát követelték.

A két politikus a tervek szerint még kétszer, október 7-én és 15-én vitázik egymással.
Forrás: inforadio.hu