Előadóművészeti törvény

Az előadóművészeti törvény tervezetének "továbbtárgyalását" javasolja az újonnan alakult Magyar Teátrumi Társaság, amely csütörtökön nyílt levelet intézett az ügyben Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez.

Mint azt a levél egyik aláírója, Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója az MTI-nek elmondta, nemrégiben alakították meg a Magyar Teátrumi Társaságot, amelynek bejegyzése még folyamatban van.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint az elsősorban vidéki színházakat tömörítő szervezet példaértékűnek tartja ugyan, hogy a szakmának lehetősége nyílik tevékenyen részt venni a törvény kialakításában, ám úgy véli: a jogszabály-tervezet "jelen formájában sem szellemében, sem tartalmában még nem szolgálja az általunk elvárt szinten a magyar színjátszás ügyét, a színházi területen dolgozó művészek és intézmények érdekeit". Ezért a tervezet "továbbtárgyalását, módosítását, pontosítását és finomítását" javasolják.

A társaság tagjai - mint írják - nem látják sem értelmét, sem hasznát a javaslatban szereplő Előadóművészeti Tanács létrehozásának. A törvénybe beépített garanciát szeretnének arra, hogy "annak bevezetésével egyetlen színház sem kerülhet anyagilag hátrányos helyzetbe". Továbbá úgy vélik: "a törvénytervezet nem biztosítja elvárható mértékben, hogy a színházakban közösségi alkotómunka valósulhasson meg". A levélben leszögezik: a törvénytervezetet csak ezen kérdések egyeztetése után tartják elfogadhatónak.

Nem értenek egyet a Magyar Színházi Társaságnak a vidéki színházak tekintetében megfogalmazott álláspontjával, ezért arra kérik a minisztert, hogy e szervezet nevükben való fellépését "a jövőben ne tekintse feltétlenül irányadónak".

A levél 11 aláírója - köztük Bujtor István, a Veszprémi Petőfi Színház, Vasvári Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, Darvasi Ilona, a soproni Petőfi Színház, Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház, Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház, Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház és Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója - arra kéri Hiller Istvánt, hogy a törvénytervezet további egyeztetései során új szervezetüket is tekintse szakmai partnerének, és legyen a vendégük szeptember 30-án a kecskeméti Katona József Színházban.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján adta át a színházi, zenei és táncművészeti szakma képviselőinek az előadóművészeti törvény - a szakmai szervezetekkel egyeztetve kidolgozott - tervezetét, és bejelentette, tíz napot szán a jogszabállyal kapcsolatos további egyeztetésekre, utána a kormány elé terjeszti a törvényjavaslatot.
Forrás: MTI