Retrospektív tárlat

Rajzok, vázlatok, grafikák, nyomatok, fotók mutatják be Agnes Denes elképzeléseit, terveit az emberiség problémáinak megoldására A harmadik évezred - egy új világkép teremtése című retrospektív kiállításon péntektől a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múz

A december 7-ig látogatható tárlaton találkozhat a közönség Agnes Denes Búzamező című, legismertebb projektjével is. Mint azta sajtó képviselőinek tartott csütörtöki tárlatvezetésen a művész elmondta, egy csaknem kéthektáros területet művelt meg Manhattan szívében, megtisztította az építési törmeléktől, hulladéktól, felszántotta, bevetette majd learatta a másfél tonna búzát. A gabonát eljuttatta a világ 28 városába az éhezés megszüntetéséért rendezett nemzetközi kiállítás keretein belül, majd elvetették a magokat. A budapesti tárlaton is több zsák búzát láthat az érdeklődő, de a terem közepén egy aratógép is magára vonja a figyelmet.

Agnes Denes munkái ökológiai, kulturális és társadalmi témákat dolgoznak fel. Tanulmányai kiterjednek a természet- és társadalomtudományok, a filozófia, pszichológia, nyelvészet, költészet területeire. Mint azt a magyar születésű, New Yorkban élő alkotó kiállítása bemutatásakor hangsúlyozta: sajnálja az emberiséget azért, amin keresztülment és amin keresztül kell mennie.
A művész bemutatta Forró/Hideg Földhajó szívdobogással című művét is, amelyben egy régi bárkába töltött föld jelképezi az élő test szívdobogását, és amelyet a budapesti közönség fotón láthat.

Az Állatvilág - veszélyeztetett fajok című rajz egy különféle állatfajok számára tervezett 4000 hektáros rezervátumot mutat be, de megismerkedhet a közönség a Tolsztoj-, Arisztotelész- és Indira Gandhi-idézetekkel ellátott gránitlapokból álló Költészet sétányával is, amely a Jefferson Egyetem hallgatóinak tervezett ajándék.

A tárlat látogatói - fotókon és maketten keresztül - ízelítőt kaphatnak az 1996-tól Finnországban létrehozott Fa hegy - Egy élő idő kapszula elnevezésű projektből is, amelynek keretében egy mesterséges, emberi kéz által emelt dombot tizenegyezer finn fenyővel ültetett be ugyanennyi önkéntes.

Fotótablón tekintheti meg a közönség a Művészet a peremen című alkotást; a projekt során a művész verssorokat, régi civilizációk szimbólumait faragta a sziklaperembe a Mahtesh-kráternél.
Agnes Denes felidézte, hogy 1998-ban 6000 fából álló erdőt ültetett az ausztráliai Melbourne-ben, jelenleg pedig egy 25 éves tervet készít egy 85 négyzetkilométeres területre Hollandia közepén. A kiállításon ezekről is bemutat különféle rajzokat. Elárulta: tervei között szerepel, hogy az űrben is "felállítson" egy emlékművet.
Forrás: MTI