A hazai hitelfelvevők is megérzik a válságot

Korántsem biztos, hogy elegendő lesz az amerikai gazdasági nehézségek orvoslására az a hétszázmilliárd dolláros kormányzati mentőterv, amelyet az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke és a pénzügyminiszter indítványozott - véli az Oriens vezető kö

A hitelválság kezelésére költött összeg még amerikai léptékben is óriási, az amerikai nemzeti jövedelem öt százalékát teszi ki - vázolta a probléma jelenlegi volumenét az InfoRádió Aréna című műsorában Vojnits Tamás.

Az Oriens vezető közgazdásza föltette a kérdést, vajon ez a rengeteg pénz mire lesz elég. A becslések szerint a bankrendszer mérlegeiben több ezermilliárd dollárnyi olyan követelés halmozódott fel, ami problémás lehet. Nehéz megítélni, hogy mennyire lesz nehéz ezeket behajtani, így még a kormány sem tudja, mennyibe fog kerülni a pénzügyi rendszer konszolidációja - mutatott rá az Aréna vendége.

Hozzátette: kritikák érik azt elvet is, ami alapján a kormány megsegíti a bankokat. Ugyanis a rossz követeléseket, nem tudni milyen áron, de a kormány meg fogja vásárolni a bankoktól.

Mindez később újra hasonló kockázatvállalásra ösztönözheti a pénzintézeteket - figyelmeztetett Vojnits Tamás. Ugyanakkor olyan mértékű veszteségeket kellett volna elkönyvelnie számos pénzintézetnek, és ezek olyan szövevényesen kapcsolódtak a pénzügyi rendszerhez és a reálgazdasághoz, hogy a teljes bukást az állam nem kívánta felvállalni.

Most az egyszeri veszteséget szétterítik térben és időben, amit adófizetői pénzből kell fedezni - fűzte hozzá a közgazdász.

Emelkedhetnek a kamatok

Vojnits Tamás szerint a magyar pénzügyi rendszerben nincsenek olyan aknák, mint az amerikaiban. A magyarországi bankok hitelezési gyakorlata ugyanis sokkal konzervatívabb az angolszászokénál.

A hitelválság szele viszont megérinthet minket is, azaz emelkednek a kamatok, főleg a vállalati hitelek esetében. Most a bankok is nehezebben jutnak pénzhez az európai piacon, márpedig a magyarországi pénzintézetek a nemzetközi piacokon szerzik a forrásaikat - jelentette ki a szakember.

A közgazdász kifejtette: leginkább az ingatlanfejlesztők számíthatnak arra, hogy nehezebben jutnak majd forráshoz. A lakossági hitelezésben nem lesz látványos hatása a hitelválságnak. Ennek két oka van. Az egyik, hogy mivel a hazai bankok többsége európai tulajdonban van, nagyon jól integrálódtak a kontinens bankrendszerébe.

A lakossági hitelezés még mindig jó üzlet egy viszonylag egészséges kamatfelárral - mondta Vojnits Tamás.

A hazai hitelfelvevők is megérzik a válságot

Forrás: inforadio