Végrehajtó bizottság előtt a 2012-es előkészületek

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság előkészületeinek elemzése a legfontosabb napirendi pont a kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának csütörtöki és pénteki ülésén.

A vb tavaly a magyar-horvát, illetve az olasz kandidálással szemben Lengyelországnak és Ukrajnának ítélte a 2012-es torna rendezési jogát, a leendő házigazdák azonban komoly gondokkal küzdenek az előkészületek során.

A pályázati anyagban vállalt határidőket eddig nem sikerült betartani, a legtöbb helyszínen nem kezdődött el az elengedhetetlenül szükséges autópályák, nemzetközi repülőterek és szállodák építése, de komoly lemaradások vannak a stadionok terén is.

Ukrajnában a szükségesnek vélt szállodai ágyaknak az egyötöde áll rendelkezésre, a stadionok közül egyedül a dnyepropetrovszki készült el időben, a döntő helyszínén, a kijevi Olimpiai Stadionban több hónapos elmaradást kellene behozni, de ugyanez a helyzet Varsóban is, ahol az elképzelések szerint a nyitómérkőzésre kerül sor.

Michel Platini, az UEFA elnöke júliusban, a svájci-osztrák rendezésű Eb után ellátogatott a 2012-es torna tervezett helyszíneire, ám "csalódottan és ijedten távozott", amint arról a Gazeta Wyborcza című lengyel lap beszámolt.Platini lengyelországi és ukrajnai tapasztalatairól annyit mondott, hogy a szervezőknek sok dolguk van még, és négy év gyorsan eltelik.

Michal Listkiewicz, a lengyel szövetség elnöke bizakodva várja az UEFA vb ülését."Nem hívtak volna meg minket, ha el akarnák venni tőlünk az Eb-t" - mondta a sportvezető.

A dpa német hírügynökség szerint az UEFA illetékes testülete a hét végéig meghozza végleges döntését arról, hogy a 2012-es torna marad-e az eredetileg kijelölt helyszíneken. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó végrehajtó bizottsági tag szerint azonban semmi sem indokolja, hogy már most határozat szülessen ebben a kérdésben. A vb tagja azt mondta, hogy egy jelentést ismertetnek majd a testülettel, amely több pontban is elmarasztalja a lengyel és ukrán házigazdákat.

Ezenkívül várhatóan döntés születik arról, hogy 2016-tól az eddigi 16 helyett 24 válogatott részvételével rendezzék meg az Eb-t. A bizottsági tag szerint ezt a javaslatot az előzetes egyeztetések alapján az UEFA valamennyi tagországa támogatta, ezért várhatóan a vb is hozzájárul a módosításhoz.
Forrás: MTI