Rákbetegek gyógyulási esélyei

Egy új típusú, célzott biológiai terápiának köszönhetően jelentősen javulhatnak a daganatos betegségekben szenvedők gyógyulási, túlélési esélyei; az új terápiához a magyar betegek is hozzájuthatnak már - erről az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezetői

Láng István, az intézet professzora kiemelte: az onkológiai kezelés egyik alappilléreként alkalmazott kemoterápia nem csak a daganatos sejteket pusztítja el. Az új, célzott biológiai terápiával, az érképződésgátlás segítségével azonban kifejezetten a rákos sejteket lehet elpusztítani. Az új módszer használható a tüdő-, a vese-, a vastagbél-, a végbél- és az emlőrák kezelésében is.

Az érképződésgátlás lényege, hogy a daganatos erek képződését gyógyszerrel képesek megakadályozni és ezáltal elvágni a daganatos tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot. A daganatot ezzel tulajdonképpen "kiéheztetik", folyamatosan elsorvasztják - tette hozzá a professzor. A kezelés - amelyet kemoterápiával együtt kell alkalmazni - a kemoterápiás gyógyszerek hatásait nem súlyosbítja, ugyanakkor jelentősen javítja a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

Ottó Szabolcs, az OOI igazgató-helyettese elmondta: évente 66 ezer új daganatos beteget regisztrálnak Magyarországon, és egy esztendőben több mint 33 ezren halnak meg ilyen betegségekben.

A sajtótájékoztató háttéranyaga szerint 2002-ben a világon csaknem 11 millió új rákos beteget regisztráltak és 7 millió volt a ráknak tulajdonítható halálesetet. A halálozási listát a tüdőrák vezeti, amely az összes eset 20 százaléka, ezt a vastagbél- és végbélrák, a gyomorrák, valamint az emlőrák követi. Férfiaknál a tüdőrák a listavezető, míg a nőknél az emlő- és vastagbélrák a leggyakoribb.

Kásler Miklós, az OOI főigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy paradigmaváltás történt: az utóbbi időkben megismerték a daganatok génszerkezetét és megjelent a pozitronemissziós tomográfia, azaz a PET vizsgálati módszer is. Ugyanakkor kritikus helyzetben van a magyar onkológia, mert bár vannak fejlesztési források, nem mindegy, hogy a felhasználásuk miként történik - jegyezte meg.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta: a Magyarországon törzskönyvezett gyógyszerek egy részét támogatja csak a tb. Más részüket méltányossági alapon kérheti az orvos és ajánlhatja a betegnek - ennek a rendszere azonban még meglehetősen akadozó.
Forrás: MTI